Du har sikkert hørt det tusind gange før: du skal vælge grøn energi. Der er selvfølgelig også mange muligheder inden for grøn energi – man kan endda gøre sin egen husstand selvforsynende.
Måske har du stillet dig selv spørgsmålet før. Hvorfor skal du vælge grøn energi? Hvorfor er det så vigtigt?
I Danmark har vi et stort energiforbrug – det er selvfølgelig virksomheder, der bruger mest energi, men energiforbruget i de danske hjem er også steget. Det store energiforbrug betyder, at vi afbrænder store mængder fossile brændstoffer, hvilket udleder meget CO2. Det påvirker naturen og miljøet – og dermed den verden vi lever i.
Det er i høj grad virksomheder, som er skyld i store dele af CO2-udledningen – særligt produktionsvirksomheder har et stort energiforbrug. Derfor kan der også gøres en stor indsats for, at virksomhederne nedsætter deres miljøpåvirkning ved i højere eller mindre grad at skifte over til grøn energi.
I dit private hjem kan du installere solceller og til en vis grad opnå at være selvforsynende. Det kan dog være noget mere kompliceret for virksomheder. Det vil kræve en del flere solceller at gøre en virksomhed selvforsynende – og det er ikke sikkert, at virksomheden har plads til dette store solcelleanlæg.
Derfor skal virksomheder også overveje, hvor de ellers kan få deres energi fra. Flere forsyningsselskaber tilbyder i dag, at du kan tilvælge, at du kun vil have grøn energi. Denne kommer typisk fra vindmølleparker. Det koster dog virksomhederne en lille ekstra afgift pr. kWh, men til gengæld vil virksomheden sende et signal til deres kunder om, at de er miljøbevidste og gør en indsats for at skåne miljøet.
Der findes i Danmark en lang række vindmølleparker fordelt i hele landet. Dette viser, at Danmark er et land, som gør en indsats for at få grøn energi rundt i de danske hjem og virksomheder.
Der er dog en stor debat om vindmøller er lige så ”grønne”, som man påstår de er. Dette skyldes, at produktionen af vindmøller og transporten af disse udleder store mængder CO2. Derudover er der vedligeholdelse af vindmøllerne, der også kan være en belastning for miljøet – særligt hvis dele skal udskiftet på grund af fugtskader og rust.
Vindmøllerne står typisk i nogle meget udsatte områder, der er hårde ved vindmøllernes teknik og udstyr. Det fugtige miljø er en stor trussel for vindmøllerne. Fugten er typisk kombineret med salt, og dette forårsager både kondens og bakterievækst. Dette kan ydermere forårsage problemer med konstruktioner, mekanik og elektronik – forhold, som direkte påvirker driften.
Dette fører til, at vindmøllerne kan opleve nedetid – særligt i forbindelse med reparationer. Derfor kan det være omkostningstungt med vindmøller – og der er risiko for, at de ikke leverer lige så meget energi som beregnet.
Dog kan den rette affugtning af vindmøller betyde store besparelser. Når en vindmølle bliver affugtet korrekt, vil det modvirke korrosioner som følge af fugt, og man vil opleve mindre nedetid samt mindre vedligeholdelsesomkostninger. Derfor bidrager affugtning til en længere levetid på vindmøller samt en mere effektiv produktion.
Adsorptionsaffugtere, som affugterne hedder, kræver dog også energi for, at de virker. Dette forbrug er dog minimalt, særligt når det også tages i betragtning, at adsorptionsaffugterne bidrager til en stor energibesparelse for vindmøllerne. Vindmøller kan nemlig spare helt op til 90% af energien. Dette er sammenlignet med andre traditionelle måder at bekæmpe fugt og korrosion – for eksempel varmeapparater og varmeblæsere.