Danskerne er glade for at leje og dele – uanset hvad man skal bruge

Deleøkonomi og muligheden for at leje er populært i Danmark, hvor det bliver muligt at få flere og flere ting i en tidsbegrænset periode. For mange er det praktisk at kunne nøjes med at have adgang til noget i stedet for at eje det.

Det bedste eksempel er nok AirBnB, som efterhånden har sat sig på en stor del af ferieboligmarkedet og udlejningsmarkedet i Danmark.

Mange har prøvet at leje sig ind hos nogen eller leje sin bolig ud gennem AirBnB, men der er mange andre muligheder for at have adgang til noget i en periode.

Derfor er det en mulighed for virksomheder, som ellers lever af at sælge produkter, at gå ind i udlejning. Det er en overvejelse, nogle virksomheder vil have godt af at gøre sig – også selvom det ikke nødvendigvis drejer sig om produkter, der er oplagte at leje.

Produkterne man ikke bruger tit

Et oplagt sted at tage fat på udlejning, er hvis man sælger noget, som ikke skal bruges så tit. Eventuelt hvis man selv bruger det i sit arbejde, men ofte har nogle eksemplarer, som ikke er i brug.

Der findes selvfølgelig dedikerede virksomheder til eksempelvis containerudlejning, men er man måske en transportvirksomhed, der råder over containere til visse typer af transport, kan man overveje at udleje dem til private i kortere perioder.

Det kunne være en familie, der skal flytte og skal bruge midlertidig opbevaring af nogle genstande, mens man venter på, at det nye hus bliver færdigbygget.

Den type af produkter, man ikke bruger så tit, vil en del mennesker være tilbøjelige til at leje i stedet for at købe eller eventuelt dele. Inden for deleøkonomien er der eksempelvis mulighed for at leje babytøj og andet babyudstyr af andre forældre. Tøjet bliver hurtigt for småt, og derfor er det kun i en kort periode, man skal bruge det.

Når ens egen ikke er til rådighed

Der er tidspunkter, hvor man ikke kan bruge et eller andet, som man ret beset har i forvejen, men som man ikke lige kan komme til at bruge på nuværende tidspunkt. Det helt klassiske eksempel er her bilen.

Hvis man ikke har mod på at køre mange timer i bil, vælger mange at flyve rundt om i verden på ferie eller forretningsrejse, men behovet for en bil kan stadig være der.

Derfor skal man ud og leje en bil, hvis man insisterer på at køre i en af slagsen og ikke gå eller tage taxa eller offentlig transport på stedet.

Det er i og for sig samme princip i de bycykler, man kan låne eller leje i flere byer. Hvis man ikke har taget sin cykel med på turen, kan man låne eller leje en.

Inden for deleøkonomi er der tilbud som GoMore, hvor man kan køre sammen med nogen, som alligevel skal et eller andet sted hen, hvis man ikke selv har bil. Faktisk er GoMore gået et skridt videre, så man også kan leje biler af andre mennesker.

Er ens egen bil til reparation, og har man ikke lyst til at bruge (eller betale for) offentlig transport, er GoMore et muligt alternativ.

Det der er for dyrt at købe – i hvert fald lige nu

Der er nogle ting, der koster mange penge at anskaffe, og derfor kan det være en ide at leje en, når man skal bruge den. Det kunne fx være nogle af de større haveredskaber og havemaskiner, som er en stor mundfuld for nogle at betale.

Det betyder dog ikke, at der ikke er brug for den. En havefræser kan let komme til at koste mange penge, men selvom der er brug for den lige nu, er der måske ikke økonomi til at købe den. Så kan leje være et muligt alternativ.

For eksempelvis studerende kan det ofte være svært at finde økonomi til de større indkøb – det er forbrugere som disse, der kunne finde på at leje de dyrere ting.

Igen er nybagte forældre og måske studerende et godt eksempel på dem, der kan komme uden om denne udfordring med deleøkonomi. Det gode eksempel er barnevogne, som for visse mærkers vedkommende koster mange tusinde kroner, og er begge forældre på SU, er der ikke mange penge at gøre med – derfor kan de søge til deleøkonomiløsninger.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
8
16º - 8º
89%
3.46 km/h
13.68
8.08
fre
15.8
7.86
lør
17.38
7.49
søn