Fængselsdom ved import af designerlamper

Danske designerlamper fra mærker som PH, Le Klint, Louis Poulsen og Bellevue-serien fra Arne Jacobsen er i høj kurs i såvel danske som udenlandske hjem. Som noget af det fremmeste design vi har at byde på her i landet er det samtidigt ikke billigt.

Men det er prisen der skal betales, for lamperne er som andet design naturligvis beskyttet af den danske ophavsretslov. Først 70 år efter at skaberen af værket er død må andre kopiere værket. Det er gældende for meget få af de danske designerlamper i dag.

Uheldigvis er der stadig et marked for import af kopivarer, herunder designerlamper, i Danmark. Mange vil gerne have lamperne i deres hjem og har ikke noget imod, at det ikke er i den samme kvalitet og fra den virksomhed, der ejer rettighederne til designet.

Hvis du som privatperson køber fx en Bellevue-lampe, der viser sig at være en kopi, bliver du i praksis ikke straffet for det. Varen kan kræves destrueret, men politiet bruger i praksis ikke ressourcer på at gå efter de private købere af sådanne lamper.

I stedet for går politiet efter de, der importerer og sælger videre. Spørger du fx Louis Poulsen A/S er det et stigende problem med import af kopilamper i Danmark og den hæderkronede virksomhed anser det som en ”form for organiseret tyveri og bedrageri”. En særdeles lukrativ en af slagsen.

30 dages fængsel

I 2013 blev der afsagt dom i en sag, hvor en dansk forretningsmand havde importeret dele til PH-lamper. Manden blevet taget med 685-kopidele. Selv argumenterede manden for, at der var forskel på de lamper han ville samle og de originale lamper, herunder at kopilamperne skulle give et klarere lys.

Det var dommeren ikke enig i.

Foruden destruktion af lampedelene blev manden idømt en fængselsstraf på 30 dage. Dommen var dog betinget.

Fængselsdom-for-import-af-lampedele-til-DK--intext_1Anderledes regler i England

I England er reglerne anderledes og liberale, og her er det ofte lovligt at kopiere designermøbler. I England er der fri bevægelighed, og for varer i EU er der også opstået et hul, hvor danskerne i en lovmæssig gråzone køber varer der er lovlige i England, men ikke i Danmark, og får dem importeret hertil.

Det er et hul danske, såvel som udenlandske, rettighedshavere til designervarer ønsker at få lukket. De sammenligner situationen med den lovløshed, der præger fabrikker i Kina hvor kopierne ofte bliver produceret.

Fængselsdom-for-import-af-lampedele-til-DK--intext_2Køb i en autoriseret, dansk butik – til den rigtige pris

Kopi-lamper i dag kan være af så god kvalitet, at det kan være svært at skelne dem fra de rigtige lamper. Det sætter dig som køber, der i og for sig gerne bare vil købe pæne lamper, i en svær situation.

Der er dog et par gode retningslinjer at gå efter.

Køb i danske butikker. Tjek eventuelt hos producenten af lampen, fx på Arne Jacobsens hjemmeside for Bellevue-serien, om der er en liste over autoriserede forhandlere.

Hvis prisen er markant lavere end hos konkurrenter, er det sandsynligvis for godt til at være sandt.

Og køb aldrig i butikker, hvor der ikke er et telefonnummer, en e-mailadresse og lignende til at komme i kontakt med dem, der står bag butikken.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
22
22º - 17º
73%
3.02 km/h
23.49
15.03
søn
20.12
12.85
man
20.68
10.48
tirs