Hvordan opvarmes dit sommerhus/fritidshus?

Opvarmning af huse vi ikke befinder os i hele tiden virker let – sluk når du ikke er der, og tænd når du kommer igen. Men sådan bør du ikke gøre – muligvis hænger dine handlinger sammen med, at du opvarmer dit sommerhus eller fritidshus op med de el radiatorer, der er installeret i huset. De var billige at sætte op, men har du regnet ud, hvor dyre de er i drift?

Når ordet ”sommer- eller fritidshus” bliver nævnt, så associere vi det ofte med natur, afslapning, at komme væk, familie, og hygge med ild i brændeovnen. For netop brændeovnen er populær i sommer-eller fritidshusene.

El radiatorer

Brændeovnen er en god og billig supplering til varmen. Opvarmes dit hus kun med elvarme, bør du skifte det ud efter du har læst denne artikel – altså med det samme. Du bør ikke engang overveje det, for det vil kun gavne dig, din pengepung og dit hus.

Hvis det ikke bliver tilfældet, skal du i hvert fald sikre dig, at dine el radiatorer har en elektronisk termostat, og ikke en mekanisk som der er på mange af de gamle el radiatorer.

De mekaniske termostater svinger meget i temperaturen, og du kan ikke regne med at den er præcis. De svinger typisk med op til 4 grader, hvor de elektroniske termostater kun svinger med ca. 0,2 grad.

I stedet for de almindelige el radiatorer, kan man få oliefyldte el radiatorer. Investere man i dem, vil man ikke spare noget på el regningen, men der er alligevel et par fordele i forhold til den almindelige el radiator.

Oliefyldte el radiatorer tager længere tid om at blive opvarmet, men de holder til gengæld også længere tid på varmen, når der bliver slukket eller skruet ned. Det betyder altså, at de ikke er nær så følsomme overfor eventuelle udsving i temperaturen. De giver en meget jævn varme, og altså en længere eftervarme. Dertil skal de ikke monteres fast, så derfor kan du frit flytte dem rundt i huset.

Luftsolvarme

hvordan-opvarmes-dit-sommerhus-fritidshus-1En rigtig fornuftig løsning på, at spare penge på varmen og spare verden for, for meget CO2 udslip er ved, at investere i enten en varmepumpe eller en solceller.

Ved loftsolvarme udnytter vi solenergien, som jo alligevel er til stede. Denne metode lever dog kun en begrænset ydelse, men det er også derfor den er god i sommer- og fritidshuse.

System fungere ved at du får en solfanger, en solcelle, en ventilator og en termostat. Solen varmer luften op i solfangeren, og når den bliver en vis temperatur tænder ventilatoren, og den fører den varme luft ind i huset. Både ventilatoren og termostaten bliver drevet af den solcelle, som sidder på siden af din luftsolfanger. Systemet er 100 % miljøvenligt, da den kun er drevet af solen.

Luftsolvarmen kan således fjerne fugten i huset, selvom du ikke er der, og den giver en meget bedre ventilation, så huset ikke bliver mere fugtigt. Luftsolvarmen varmer ikke huset op, men den er med til at give huset et meget bedre indeklima – og varmebesparelse.

Hvordan kan man opnår varmebesparelsen, når luftsolvarmen ikke kan opvarme huset? Luftsolvarmen fjerne fugt og giver et bedre indeklima, så huset vil være mere tørt end normalt. Det er meget nemmere og billigere at varme et hus op der er tørt og ikke fugtigt – derfor kan du med luftsolvarme spare penge på varmeregningen, og diverse regninger til eventuelle fugtskader.

Varmepumpe

Lige ledes kan en luft til luft varmepumpe også give dit hus et bedre indeklima. Varmepumpen er perfekt til det danske klima, og passer godt ind i både sommer- fritids og helårshuset. Pumpen sender hele tiden luft ind i og rundt i huset, og kan derfor holde temperaturen konstant. Den er effektiv og varmer hurtigt huset op.

Ikke nok med det sørger varmepumpen også for, at der er en ventileret og ren luft i huset samtidig med, at den fordeler varmen godt og holder en fast og kontant temperatur. Sådan en varmepumpe er meget støjsvag, og du vil hurtig vende dig til den.

Varmudgifter falder ekstremt, hvis du skifter fra el radiatorer til varmepumpen. Du kan spare ca. 50 % af dit nuværende forbrug, og pumpen kan holde huset varmt året rundt, uden du behøver at være der. Det er en virkelig god og fornuftig investering.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
86%
2.18 km/h
15.34
11.61
lør
16.02
11.2
søn
16.77
12.02
man