Artiklen indeholder reklamelinks
Mange virksomheder har set vigtigheden i at afholde firmaarrangementer og teambuilding-events løbende for at styrke sammenholdet på tværs af virksomheden. Indholdet til disse firmaarrangementer kan variere meget alt efter hvad formålet med aktiviteten er.
Teambuilding handler om at få nogle personer til at arbejde sammen om at løse en opgave – og helst under et tidspres, så de er nødt til at samarbejde. Det er en god måde at ryste et team sammen på, hvor de også lærer at tilpasse sig situationen og hinanden, og de lærer hinanden bedre at kende – og når en situation bliver lidt mere tilspidset.
Når man taler om teambuilding og firmaarrangementer, vil mange forbinde det med en aktivitet for hele virksomheden. Altså en aktivitet på tværs af afdelinger og roller. Skal man ekskludere nogen, er det ofte ledelsen, der bliver skåret fra, så de ”almindelige” medarbejdere kan have denne aktivitet sammen.
Det er de færreste, der tænker, at en ledergruppe også har behov for at afholde forskellige teambuilding-aktiviteter. Men i en virksomhed, hvor der er flere (mellem-) ledere er teambuilding også vigtigt.
Selvom man er ansvarlig for en mindre gruppe medarbejdere eller for en større afdeling, betyder det ikke, at man så at sige bærer al ansvaret selv. Gør man det, bør man overveje, hvordan man kommer væk fra den siloinddeling, som det skaber.
Det er i stedet vigtigt, at ledere kan samarbejde med hinanden og på tværs af hinandens ansvarsområder, hvis virksomheden vil have størst mulig succes. Det er dog svært for lederne at slippe deres eget lille område til fordel for et større samarbejde, da de typisk bliver målt på de resultater, de skaber i deres team eller afdeling. Derudover kan tværstrukturelt samarbejde også være svært for den enkelte leder, da man pludselig ikke har 100% kontrol over alle processerne.
Et skridt i den rette retning, når det gælder et tværgående samarbejde mellem ledere og afdelinger, er ved at give lederne mulighed for at lære hinanden at kende. Det er der selvfølgelig mange muligheder for gennem forskellige aktiviteter og situationer.
Gennem forskellige teambuilding-aktiviteter skal lederne lære at arbejde sammen om en opgave. Her kan de også sættes i situationer, hvor de er afhængige af hinanden for at kunne løse en opgave. Er lederne afhængige af hinanden, er de også nødt til at kommunikere om, hvad de hver især kan bidrage med til løsningen af den samlede opgave – og så er de selvfølgelig nødt til at byde ind og hjælpe hinanden.
For nogle år siden blev det populært med en overlevelsestur. Dette må siges at være en af de mest ultimative samarbejdsøvelser, fordi deltagerne er nødt til at hjælpe hinanden gennem svære situationer – både fysisk og mentalt. På en overlevelsestur er deltagerne eksempelvis nødt til at hjælpe hinanden med at skaffe mad, tilberede mad, bygge en lejr og så videre. Alt sammen ting, man også kan gøre selv (med varierende succes), men lærer deltagerne i stedet at samarbejde bliver byrden først og fremmest mindre, og endnu flere af deltagerne vil have en succes oplevelse.
Er en overlevelsestur for drastisk en aktivitet, kan enkelte teambuilding-aktiviteter også gavne. Flere aktiviteter kan også sammensættes, så det i stedet bliver et ”leder-døgn”. Mulighederne er mange, men i bund og grund handler det – som med al teambuilding – om at danne et fælles grundlag, hvor deltagerne eller lederne lærer, at de kommer længere med samarbejde. Og endnu vigtigere er, at de lærer hinanden at kende. Så vil lederne nemlig også bedre have en viden eller en fornemmelse af, hvem der bedst kan løse en given opgave.