HR afdeling

Sådan sikrer du klare aftaler med dine medarbejdere

Artiklen indeholder reklamelinks

HR afdeling

Hvis du går med tanker om at starte en virksomhed, ansætte medarbejdere eller står med et lederjob på hånden, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du giver dig i kast med livet som leder. Som selvstændig er der naturligvis en lang række ting, der skal være styr på.

Blandt andet er det meget afgørende, at der er styr på økonomien i foretagendet. Det handler ikke kun om, at der skal være råd til at betale sine regninger, medarbejdere og sig selv. Det handler også om at få indberettet rigtigt til SKAT, samt at sikre, at alle aftaler med banker, realkreditinstitutioner osv. overholdes. Derfor har mange mindre virksomheder også tilknyttet en revisor mere eller mindre fast til at varetage denne type opgaver.

Derudover handler det også om, hvorvidt man er villig til at give ansvar fra sig. Driver man en enmandsvirksomhed er det klart, at det hele står og falder med dig. Det kan både være et stort pres, men det kan for andre også virke som en sikkerhed. På den måde er de nemlig sikre på, at de kan stå inde for alt det arbejde, der bliver udført i virksomheden. En kontrol, der på sin vis forsvinder, når man ansætter en medarbejder. For uanset hvor dygtig vedkommende er, står du som leder med det overordnede ansvar, hvis der går noget galt.

Klare aftaler ved ansættelse hjælper

Af den årsag er det også vigtigt, at man har et godt udgangspunkt for at starte et godt og frugtbart samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Den nemmeste måde at gøre dette på er naturligvis ved at indskrive dine krav til medarbejderen i ansættelseskontrakten.

Der er ikke helt frit råderum, når det kommer til, hvad du må kræve af dine medarbejdere. Samtidig er der en række grundlæggende ting såsom opsigelses, du skal tage stilling til, når du skriver kontrakten. Generelt set handler det om at sikrer, at ingen af parterne bliver snydt undervejs, samt at et eventuelt fremtidigt brud ikke kommer til at føre til tvivlsspørgsmål om ansvar eller økonomi.

Det kan derfor være en rigtig god ide at tilknytte en advokat, så du er sikker på, at du har alt det juridiske på plads. Her kan det være fornuftigt at vælge en lokal, da det typisk er lidt billigere end de helt store advokatvirksomheder. Det kunne eksempelvis være en advokat i Hadsten. Udover at spare penge kan det i nogle tilfælde være lettere at komme i kontakt med den rette medarbejder, såfremt du måtte have spørgsmål eller brug for vejledning undervejs i forløbet.

Løn er kun en del af forhandlingen

Jobsamtale

Når du kommer dertil, at du skal i gang med at ansætte, skal du have gjort dig klart, hvor langt du vil gå for at få fat i den kandidat, som du mener er bedst kvalificeret til jobbet. For selvom du har udarbejdet en kontrakt på forhånd, kan det blive nødvendigt at forhandle den, for at få medarbejderen til at skrive under.

En af de ting, der typisk er til diskussion i forbindelse med en ansættelsessamtale er lønnen. De fleste mennesker vil nok have så meget som muligt i løn, og hvis man hyrer meget veluddannet og velkvalificeret arbejdskraft skal man også være indstillet på, at de godt kender deres værdi. Derfor kan det være nødvendigt at ændrer på det tilbud, du har gjort klart i første omgang.

Hvis du ikke er indstillet på at forhandle om lønne, kan det være en mulighed at se på andre aspekter af kontrakten. Det kan eksempelvis være en mulighed at øge antallet af feriedage for medarbejderen, eller at indskrive en fratrædelsesordning, hvilket er blevet meget omtalt i forbindelse med diverse bankskandaler og de efterfølgende afskedigelser af topcheferne.

Vigtigst af alt er det dog, at begge parter er enige om og forstår de vilkår, som der er skrevet under på. På den måde undgår man at ende i konflikt senere hen.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
22
22º - 17º
73%
3.02 km/h
23.49
15.03
søn
20.12
12.85
man
20.68
10.48
tirs