Placering, belysning – inde og ude, funktionalitet og hygge. Hvordan får man det hele til at passe godt sammen? Alle rum i huset har brug for ekstra lys, enten til når solen er gået ned eller som arbejdes-, læse-, eller hygge lys. Men det er ikke altid ligetil, når man skal finde ud af, hvilke lamper der passer ind hvor, og hvad deres egentlige funktion i rummet skal være.
Det handler ikke altid om udseende og størrelse, men også om hvilket lys lampen giver fra sig. Hvilken slags pære skal man sætte i, og er det nødvendigt med en lysdæmper? Der er mange spørgsmål man bør stille sig selv inden købet, og måske skal du have lidt professionelt rådgivning. Overvej og tal om fordele og ulemper. Find ud af hvad der er vigtigt for dig, og hvad lampens formål er.
Lamperne ved både spisebordet og stuebordet hænger for lavt eller for højt. Hænger det ikke i en passende højde vil lyset enten blænde dig eller ikke give lys nok på bordet. Halogenspots giver et forfærdelig lys, og kan nemt sætte fokus på rod i dit hjem. El-spare pære og lysstofrør er ikke meget bedre. De giver et meget grimt og koldt lys. Og mange danskere har glemt, at der engang blev opfundet noget af det smarteste til dato – lysdæmperen.
Det er fejl der går igen i mange danske hjem, og det giver dårligt og u inspirerende lys i boligen. De almene problemer får rummene til at se mindre ud end de er, og de forskellige funktioner i rummene bliver muligvis ikke udnyttet på den rigtige måde, fordi belysningen er helt forket.
Om det er en arbejdsplads eller i hjemmet, er det vigtigt at der er lys nok – både i dagstimerne og i aftentimerne. Lyset sørger for, at vi kan arbejde både ved kontorbordet og når aftensmaden skal laves.
På kontoret skal der være et godt lys, for at sikre et godt arbejdsmiljø. Et godt lys giver en mere positiv indflydelse på arbejdet og kan endda være kilde til mere effektivitet. Er lyset dårligt sker det modsatte, og arbejdsgiverne kan ende med at side forkert, blive trætte eller få hovedpine, og arbejdsindsatsen, effektiviteten og produktiviteten bliver nedsat, fordi lyset ikke er ordenligt.
Det er vigtigt, at lyset på kontoret passer til det arbejde, der bliver udført i rummet. Ved dagslys skal der også være belysning på kontoret.
Dagslyset kommer ind fra vinduer og døre – også her skal man tænke på indretning af kontoret, og ikke mindst belysningen, og de tekniske vaskligheder det kan give. Der skal være lys nok til, at du kan læse og skrive – men bruges der computer skal man kunne se på skærmen uden problemer.
Tjek derfor op på reglerne omkring belysning på kontoret, inden du indretter det. Der er flere regler om både borde, stole og lys.
Der er et hav af forskellige lyskilder – pærer, og det kan være svært at finde den rette. Er du i tvivl, kan du søge råd på nettet eller i de fysiske lampe forretninger. Først og fremmest skal du tydelig gøre og tænke over, hvordan, hvornår og hvor lyset skal bruges. Hvad er lyskildens funktion?
Ud fra det skal du vælge pære, og det betyder meget at det er den rigtige type du får valgt. Flere undersøgelser viser, at et forkert arbejdslys nedsætter effektiviteten og dermed også indtjeningen i virksomheden.
Der er en glædelig nyhed, når vi snakker om lyskilder – for glødepæren er tilbage. Den er ikke længere en energisluger, men blevet en grøn stjerne på energiniveauet. Den levere en varm lysfarve og har en kanon farvegengivelse, også er den selvfølgelig miljøvenlig.
Glødepæren blev smidt af markedet grundet dens meget ufatteligt dårlige energiniveau. Den har været savnet både i de danske hjem, men også på arbejdsmarkedet, fordi pæren giver et godt lys, som, kan bruges flere steder til forskellige arbejdsfunktioner.
Måske skal du overveje, om nye lyskilder er vejen frem til et bedre arbejdsmiljø.