Designerstole- og lamper som investeringsobjekter

Aktier, obligationer og fast ejendom – tre ting, der rimer på investering af dine midler.

Men du kan også overveje at købe en lækker designerstol fra Arne Jacobsen, eller måske en original designerlamper fra Poul Henningsen for dine opsparede midler – ikke kun for at forsøde livet og dit hjem, men i lige så høj grad som investering.

Det foreslår designhistorier og forfatter Mette Dalby til Berlingske i april 2015.

Reglen med designermøbler er, at des ældre, des mere patina, des mere velholdt og des færre produceret – des bedre for dig.

Du kan være heldig at få fat i ældre stole med smuk patina, og som er velholdte til billige priser på fx Lauritz.com. Men du har også mulighed for, at gå til deciderede kunstbutikker og købe dine møbler her.

En Arne Jacobsen stol kan tages i brug i hjemmet, foruden den tæller som et væsentligt aktiv i din formue.

Mere et sats end aktier og fast ejendom

Det er med danske designermøbler- og lamper som det er med investering i malerier og ædelstene, risikoen og muligheden for gevinst er ekstra stor.

Hvis du vælger at investere dine penge i obligationer har du et rimeligt sikkert aktivt. Du ved, hvor mange penge du bruger, hvor mange penge du får hvert år og hvornår din indledende investering bliver tilbagebetalt til dig. Obligationer er blandt de mest sikre investeringer, du kan foretage dig – især, hvis det er i en stat som fx Danmark, Sverige eller Norge (og ikke i Grækenland).

Aktier er et lidt højere sats, men holder du dine aktier i lang tid, er du også næsten her sikker på at tjene penge.

Fast ejendom kan også være både godt og skidt, men at købe land er sjældent en dårlig idé (for Gud laver som bekendt ikke mere af det).

Herefter kommer investering i sjældne malerier, dyre designerlamper, ædelstene, råvarer og lignende. Det er med større udsving, og derved muligheden for at tjene gode penge på en meget praktisk anvendelig investering. Men også med risikoen for at tabe penge.

Behandler du ikke dine designermøbler ordentligt mister de værdi – og taber brandet værdi som følge af årsager, du ikke kan blive klandret for, taber dine stole og lamper også værdi. Det er du ikke herre over.

Til gengæld har du en investering, der i modsætning til aktier og obligationer, kan blive en smuk del af din hverdag og dit hjem. Til stor glæde for dig og dine gæster.

Og som designchef fra Fritz Hansen-møbelfabrik Christian Grosen er inde på:

”Det er federe at have en stol, man tager med sig og bruger gennem forskellige faser af livet da den ældes med ynde” – det, der i samlerkredse kaldes patina og er med til at give stolen endnu mere værdi.

Blandt de møbler der i Berlingskes artikel anbefales er PK9-stolen af Poul Kjærholm, der kaldes ”sofistikeret blær” – stolen koster 31.000 kroner fra ny, men er til gengæld også i stand til at holde værdien.

I en mere overkommelig prisklasse anbefales også Serie 7 / Syveren af Arne Jacobsen – en stol, der koster ”blot” knap 3.000 kroner med en ryg i ét styk finer.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
22
22º - 17º
73%
3.02 km/h
23.49
15.03
søn
20.12
12.85
man
20.68
10.48
tirs