Efter regn kommer tørvejr og efter krisen kommer forbrugsfest. Vi danskere har efter finanskrisen igen fået sat gang i hjulene, og vi køber alt lige fra second-hand til luksusvarer i stor stil igen. Det er vigtigt for os at have designinteriør, modetøj og den nyeste teknologi – og vi skifter samtidig ud i det som aldrig før.
Selvom forbrugsfesten er knap så godt for vores pengepung – ja, så nyder virksomhederne godt af det. Listen over virksomheder med fremgang efter krisen er lang og på den er blandt andet opmagasineringsbranchen – eller self-storage-branchen som det så moderne også bliver kaldt.
Vi danskere køber nemlig ind på trods af, at vi flytter i mindre boliger, og vi har derfor et behov for self-storage – nemlig at få vores ejendele opmagasineret af professionelle.
Det er ikke blot betegnelsen for depotrum og opmagasinering der er blevet mere moderne. Det er nemlig også måden, hvorpå vi bruger dem. Førhen lejede man et depotrum, når man skulle flytte i noget midlertidigt, og manglede at sted at opbevare sine ting i mellemtiden.
I dag bruges lejede depotrum på en helt anden måde. Vi flytter fra land til by og fra store ejendomme til små rækkehuse – fællesnævneren er altså færre kvadratmeter. På trods af at vi flytter i mindre boliger, stopper vi altså ikke med at købe ting til os selv og til hjemmet – og det giver jo en klar problemstilling,
Vores ting har affektionsværdi, og på trods af de mange muligheder for videresalg og second-hand er der en tendens til, at vi beholder de ejendele, som vi har erhvervet os – og dem har vi brug for at få opmagasineret.
På trods af at det at leje depotrum primært er forbeholdt de danskere, der bor i landets storbyer, er der altså en tendens til, at det er de opmagasineringsvirksomheder, der tilbyder leje af depotrum i de mindre byer, der især stormer fremad.
Som så meget andet er leje af depotrum i storbyerne nemlig en del dyrere end de depotrum der er placeret i omkringliggende byer. Hvis man bor i Aarhus, kan man altså leje depotrum i Horsens eller andre omkringliggende byer – og samtidig opleve en klar prisforskel.
Det er særligt den stigende efterspørgsel i branchen, der presser virksomhederne der tilbyder leje af depotrum på priserne. Det er afgørende at være konkurrencedygtige og i og med, at huslejen i de mindre byer ofte er mindre end i storbyerne, har disse virksomheder altså muligheden for at tilbyde opmagasineringsmuligheder til langt billigere penge.
Den store efterspørgsel kommer altså i sidste ende forbrugeren til gode – i hvert fald hvis man er indstillet på, at depotrummet skal placeres lidt uden for den storby, man bor i.