Provinsen er trendy igen

Artiklen indeholder reklamelinks

De seneste par år har været præget af urbaniseringen. Unge er tvunget til at flytte til landets store byer grundet både job- og uddannelsesmuligheder. Samtidig har det været trendy at bo på færre kvadratmeter i de større byer, hvor pladsen altså er trang. Det har tvunget mange til at leje depotrum blot for at kunne opbevare deres ejendele.  Nu forudser fremtidsforskere, at trenden skifter, og at en stor gruppe unge ikke længere foretrækker at bo i storbyerne, hvor der er mangel på natur og plads.

Den stigende popularitet for at bo i storbyen er på vej den anden vej og flere og flere unge vælger nu igen provinsen frem for storbyerne. Der kan være flere grunde til denne ændring i adfærd blandt de unge, men særligt boligpriserne på både lejeboliger og ejerlejligheder i storbyerne, gør det nærmest umuligt for de unge studerende at bosætte sig i storbyerne.

Den nye trend får Danmark i balance

Begrebet Udkantsdanmark har i de seneste år været på alles læber, men noget tyder altså på, at Udkantsdanmark ikke er så slemt ramt, som hvad der først har været antaget. Den store tilflytning til storbyerne har dog sat Udkantsdanmark under pres, arbejdspladser har måtte lukke, huse har været svære at afsætte og lidt efter lidt er de mindre byer gået helt i stå.

Det nye flyttemønster kommer dog den negative opfattelse af Udkantsdanmark og provinsbyer til livs. De store byer vokser ikke på samme måde, som vi har oplevet det i de seneste år – hverken i København, Odense, Aarhus eller Aalborg.

Særligt de økonomiske konjukturer er med til at diktere hvorvidt flyttemønsteret ændres. I de rigtig gode tider stiger boligpriserne, hvilket tvinger mange ud af storbyerne, mens andre sælger deres boliger for at kunne opnå størst mulig profit.

Forbundet med udfordringer

Udfordringer i provinsen

Det nye flyttemønster bliver dog ikke nemt at indfri. I de mange år hvor urbaniseringen har været på sit højeste, har Udkantsdanmark og de små provinsbyer i høj grad oplevet tilbagegang – både i antallet af indbyggere men også når det kommer til arbejdspladser, uddannelsesmuligheder og institutionspladser.

I takt med at flere og flere flytter til provinsen, vil der være en reel udfordring i igen at få etableret disse områder og forsyne dem med det, der skal til før at tilflytterne kan leve et liv i netop disse områder.

Centraliseringen af samfundet har nemlig gjort, at alle store virksomheder og dermed også arbejdspladser er lokaliseret i de store byer. Den nylige beslutning om at flytte i omegnen af 4000 statslige arbejdspladser, er dog det første spadestik i processen, der skal gøre provinsen trendy på ny.

Det kræver altså en omvæltning og en omfattende proces samt et hav af politiske beslutninger for at denne trend for alvor skal tage fat. For at muliggøre det skal der nemlig satses på provinsen i langt højere grad, end hvad der har været tilfældet i centraliseringen.

Andre nyheder

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
4
5º - 1º
86%
4.19 km/h
8.43
1.25
søn
5.53
-1.07
man
7.49
1.46
tirs