Hvis man er en virksomhed, som producerer meget indhold, er der god chance for, at det bliver kopieret. Det sker nemlig meget oftere, end man måske lige skulle tro, at andre kopierer det materiale, man selv har lavet, og bruger det selv uden at få lov.
Bruger andre uretmæssigt ens indhold, er man i mange tilfælde berettiget til godtgørelse for brugen af materialet, som man har rettighederne til. Hvis andre bruger ens ting, har man som regel krav på en eller anden betaling for brugen, og i retlig sammenhæng kan domstolen tilkende godtgørelse.
Det er værd at bemærke, at det ikke kun er videoer, musik og billeder, der er rettigheder på – det er der også på tekst. Der er krav om en vis længde, mængde og tyngde i teksten, så man ikke kan hævde, at en sætning på 3 ord er blevet kopieret, for det er normalt at sige nogle ting sammen, og det er ikke et værk at skrive så korte sætninger.
Begrebet ’værk’ er noget løst, men man taler om værkshøjde i forbindelse med kopiering af tekst. Et værk kan godt blive set over eksempelvis en hel webshop, selvom den enkelte produkttekst måske ikke er et værk.
Det er lidt lovteknisk, og det er blandt andet derfor, det er en god idé at have en god advokat med på sit hold, når man håndterer kopieringssager. Når du opdager, at nogen har kopieret dit indhold, skal du først og fremmest dokumentere det. Du skal kunne bevise, at kopieringen (og brugen af det kopierede materiale) har fundet sted.
Når beviserne er i hus, og det er tid til at kontakte modparten, som har kopieret ens indhold, er det en god idé at lade advokaten håndtere det. Man kunne nemlig godt foranlediges til at tro, at man skal kræve erstatning for det kopierede indhold.
Her kommer vi til lovteknikken, fordi for at få erstatning skal man kunne dokumentere et tab, som skyldes modparten. Du skal altså kunne dokumentere, at du har mistet omsætning, fordi modparten har kopieret dit indhold.
Hvis du derimod kræver godtgørelse, handler det om, at nogen har brugt noget af dit, uden at kompensere dig retmæssigt for det. Det er lige præcis det, der er på spil her, så det er en vigtig distinktion.
Du kan selvfølgelig også blot vælge at beskytte din hjemmeside automatisk gennem en ophavsretsservice som Ulovlig Kopiering.
Man kunne godt frygte, at hvis noget skal i retten, så tager det lang tid, og det koster mange advokattimer, så er det overhovedet besværet værd? Der kan være mange tusinde kroner at hente, når andre kopierer dit indhold, og selvom advokaten skal have en andel eller et salær, vil der ofte være penge tilbage.
Derudover reagerer mange også på en henvendelse fra en advokat ved at makke ret, så det er slet ikke sikkert, man skal i retten for at afgøre tvisten.
Ofte vil man finde en løsning uden for retten, når advokaten har sendt et krav på godtgørelse for uretmæssig brug af materiale, og rigtige mange er tilbøjelige til at efterkomme det krav, når der kommer en advokatskrivelse.