Huspriserne stiger

Huspriserne stiger i Danmark – men ikke lige meget

Artiklen indeholder reklamelinks

Huspriserne stiger

Siden finanskrisen i 2008 med ét hug skød hul på boligboblen i Europa, har der været meget opmærksomhed på prisudviklingen på ejendomme i Danmark. Flere steder i landet er prisniveauet tilbage på niveauet fra før 2008 og nogle steder er det sågar højere end prisniveauet fra 2008.

Ser man tre år tilbage, så er kvadratmeterprisen på villaer og rækkehuse steget stødt, når man kigger på gennemsnittet for hele landet. Ifølge tal fra Boligsiden er kvadratmeterprisen i september 2018 generelt steget med cirka 1.700 kroner.

Der er dog ingen tvivl om, at det særligt er de største byer i Danmark, der trækker det generelle gennemsnit op. Eksempelvis er stigningen i København på omkring 5.000 kroner på tre år, mens den i Aarhus Kommune er på omkring 2.200.

Forsinket effekt ses i de mindre kommuner

Ser man på prisudviklingen udenfor hovedstadsområdet, kan man se et mønster, hvor de mindre kommuner følger udviklingen i de større omkringlæggende kommuner. Prisudviklingen smitter altså af på de nærliggende kommuner. Samtidig er det tydeligt at se, at prisstigninger- og fald kommer lidt senere i de mindre kommuner, fordi effekten først rammer i de største byer og kommuner.

Tager man eksempelvis en kommune som Randers og sammenligner med nabokommunen Norddjurs, ses udviklingen ret tydeligt. Mens priserne i Randers kommune i april 2017 var de laveste i to år, ramte lavpunktet først i Norddjurs Kommune i juni.

Det kan skyldes, at folk er mere tilbøjelige til at ville bo i og nær de større byer. Så når priserne her er lave, søger folk til byerne. Det får udbuddet til at stige, og dermed begynder priserne også at stige. Derfor kan de på et tidspunkt nå et niveau, hvor nogle ikke længere kan være med, og derfor søger de mod de omkringlæggende områder. På den måde komme prisstigninger først senere her, fordi de er direkte forbundet til priserne i de større kommuner.

Det samme gør sig gældende, når priserne falder i de større byer. Så bliver det mindre attraktivt at flytte ud af byerne, fordi det er relativt billigt at bo der. Det betyder, at boligerne i nabokommunerne falder yderligere i pris, fordi priserne her skal være lavere end i byerne for at være attraktive.

Forsinkelser kan gøre stigningerne lettere at forudse

Forskellige priser i landet

At boligudviklingen i de mindre kommuner typisk spejler de større kommuners med lidt forsinkelse, kan ende med at blive en fordel for dem, der køber hus i de mindre kommuner. Det er i hvert fald lettere at forudse, om prisen er mest tilbøjelig til at falde eller stige i den nærmeste fremtid.

Hvis man har fundet en bolig i eksempelvis Norddjurs Kommune, kan det være en god ide at slå til med det samme, hvis priserne i Randers er begyndt at stige. Hvis mønsteret fra tidligere gentager sig, vil det nemlig betyde, at priserne i Norddjurs vil følge den udvikling snart, og det kan derfor ende med at blive dyrere, hvis man venter for længe med at slå til.

Der er naturligvis en hel del andre faktorer, der også har stor indflydelse på prisudviklingen – både lokalt og nationalt. Derfor kan det være en god ide at forhøre sig hos en ejendomsmægler i området, hvis man går med tanker om køb. Drømmer man om Norddjurs, kan det eksempelvis være en god ide at kontakte en ejendomsmægler i Auning, for at blive klogere på prisudviklingen i området.

Fordi de typisk vil have beskæftiget sig med netop det lokalområde i en lang periode, ved de, hvilket faktorer, der plejer have størst indflydelse på priserne i deres område. Samtidig kan de hjælpe dig til at finde præcis den bolig, du er på udkig efter.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
-1
-1º - -2º
90%
4.06 km/h
2.26
-1.62
tors
1.24
-1.74
fre
3.31
-0.4
lør