Forstå sammenhængen mellem relativ luftfugtighed og varme

forstaa-sammenhaengen-mellem-relativ-luftfugtighed-og-varme-703x336

Selvom solen er kærkommen i Danmark, fordi her regner så meget, kan en hedebølge også blive for meget. Ofte kommer varmen pludseligt og varer i nogle dage, før vejret igen bliver mildere. Sådan en hedebølge kan godt slå et kontor ud af kurs, hvis der ikke er styr på varmereguleringen, og det kan gå ud over både serviceniveau og produktivitet.

Et hedt kontor er bare ikke nogen god arbejdsplads. I den forbindelse er det, både som arbejdsgiver og ansat, godt at vide, hvad reglerne er, når det kommer til hedebølger og temperaturer på arbejdspladsen. Her kigger vi nærmere på reglerne for varme, kulde og relativ luftfugtighed.

Regler for varme på et kontor

forstaa-sammenhaengen-mellem-relativ-luftfugtighed-og-varme-tekstbillede

Spørger man Arbejdstilsynet, lyder anbefalingen, at temperaturen på et kontor ligger mellem 20 og 22 grader. Det er den mest behagelige temperatur at sidde stille i, men temperaturer mellem 18 og 25 grader accepteres i henhold til lovgivningen på området. Der kan altså både være lidt koldere og noget varmere, end hvad Arbejdstilsynet anbefaler.

Når der så kommer en hedebølge, hvad jo altså sker et par gange i løbet af en almindelig, dansk sommer, vil kontoret ofte blive varmere end de 25 grader, der almindeligvis er maksimum. Kun kontorer, hvor der er tilstrækkelig udluftning og et moderne aircondition-system, vil formå at holde en behagelig arbejdstemperatur.

Men selvom der er en regel om, at der skal være mellem 18 og 25 grader varmt på faste arbejdspladser med stillesiddende arbejde, er der en undtagelse, når det kommer til hedebølger. Under en hedebølge må temperaturerne gerne overstige 25 grader, hvis arbejder indrettes derefter – det vil sige, at der skal flere pauser til, hvor medarbejderne kan fortrække til et køligere sted. Medfører heden hovedpiner og ildebefindende, har medarbejderne lov til at tage hjem som ved al anden sygdom.

De mere detaljerede regler og forklaring kan læses hos Arbejdstilsynet.

Relativ fugtighed og varme

Når man snakker om varme på kontoret, er der også den relative luftfugtighed at tage i betragtning. Afhængigt af, om den er lav eller høj, må temperaturerne gerne være tilsvarende højere eller lavere. Konsekvensen er, at hvis luftfugtigheden er lav nok, må temperaturen godt være højere. Det burde ikke gøre den forskel for den arbejdende, fordi varmen føles mere behagelig, når den relative luftfugtighed er lav nok til det, men det kræver en god affugter i rummet.

I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at der er forskel på relativ luftfugtighed og absolut luftfugtighed. Når man i daglig tale snakker om luftfugtighed, menes der almindeligvis relativ luftfugtighed – det er sjældent, man taler om den absolutte luftfugtighed, fordi den simpelthen ikke fortæller ret meget om luftens tilstand.

Hvad er relativ og absolut luftfugtighed?

Den absolutte luftfugtighed er et udtryk for, hvor meget fugt, der er i en bestemt mængde luft. Den absolutte luftfugtighed måles i gram pr. kubikmeter, og det tal siger ikke noget om, hvor høj den relative luftfugtighed er.

Den relative luftfugtighed beskriver, hvor meget fugt, der er i luften, set i forhold til, hvor meget, der kan være – måles i procent. Dette forklares bedst med et eksempel:

I en luft, der er 20 grader varm, kan der være 15 gram fugt pr. kubikmeter. Hvis du sidder i et 20 grader varmt lokale, hvor luftfugtigheden er på 70 %, vil det sige, at der er 10,5 gram fugt pr. kubikmeter luft – altså 70 % af den mængde, der kan være i luften. Havde der været 15 gram fugt pr. kubikmeter ved 20 grader, havde været luftfugtigheden været på 100 %.

Når temperaturen stiger, øges luftens ”fugtkapacitet” – altså den mængde fugt, der kan være i fugten.

I en luft, der nu er 32 grader varm, kan der således være 30 gram fugt pr. kubikmeter. Hvis der ikke er kommet mere fugt til, vil luftfugtigheden nu kun være på 35%, hvor den før var på 70 %, da der var 20 grader varmt.

Dugpunktet

forstaa-sammenhaengen-mellem-relativ-luftfugtighed-og-varme-tekstbillede-703x336

Når man snakker om fugt og luftfugtighed, er det også relevant at kigge nærmere på dugpunktet. Der, hvor det bedst ses, at luftfugtigheden i et rum, er høj, er i vinduet, hvor der kommer kondens, når den varme luft indenfor møder den koldere luft udenfor. Det sker selvfølgelig, fordi luften på kort tid bliver afkølet, idet den møder det kolde vindue.

I øvrigt er dugpunktet når luften kondenserer, fordi den ikke kan rumme mere fugt. Det svarer til, at der kommer mere fugt til ved de 20 graders varme, men der er allerede 15 gram fugt pr. kubikmeter i luften – fugten kan derfor ikke bevares på dampform, men vil kondensere.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
9
10º - 9º
73%
10.63 km/h
11.43
7.48
fre
11.92
7.62
lør
11.6
9.64
søn