Håndværkere opererer stadig mest lokalt

På trods af at mange brancher bliver mere og mere fleksible som følge af udviklingen på ”the internet of things”, er der stadig visse brancher, som stadig opererer mest lokalt. Det er især håndværkere, der holder sig inden for bestemte geografiske områder, mens den fysiske del af detailbranchen naturligvis er bundet til deres lokationer.

Håndværkere kæmper i lokalområderne

Hvor den ”kreative” branche flytter mere og mere ind til storbyerne, er det kun håndværkerne og detailforretningerne, der bliver boende i yderområder og mindre befolkede områder af landet. Det betyder, at væksten uden for de større byer er bundet til håndværkere og butikker, mens jobudbuddet er langt mere varieret i store byer.

Den demografiske skrævvridning, der er sket gennem de seneste årtier, betyder imidlertid, at det heller ikke er nemt at være håndværker langt fra de store byer. Der bliver nemlig ikke investeret meget i store byggeprojekter i provinsen, især ikke når man sammenligner med storbyer som Aarhus og København, hvor der altid bygges på et eller andet stort projekt. Købekraften hos private i yderområderne er generelt også lavere, og jo lavere husstandsindkomst, desto mindre satses der på professionel arbejdskraft.

Alt i alt betyder skævvridningen, at der ikke er plads til mange lokale håndværkere i yderområderne. De må derfor enten rykke tættere til storbyen, hvor de store projekter er, eller dreje nøglen om. Sidstnævnte mulighed er ofte løsningen, fordi det ikke kun er job, der binder folk til deres stavn.

Omkring storbyerne er der naturligvis plads til flere håndværkere, da der er meget at lave – men det er alligevel begrænset, hvor konkurrenter, der er plads til i det enkelte område. I stedet må de små, selvstændige håndværkerfirmaer lade sig fusionere med de større kæder. Således bliver der færre selvstændige firmaer til at byde på opgaverne.

Lokal altmulig- og havemand til mindre opgaver

her finder du den bedste havemandI Hinnerup nord for Aarhus har en lokal havemand slået sig ned med sin forretning. Han tilbyder sin arbejdskraft til både private og virksomheder. Det er Jens Christian Østerby Jensen, der står bag Hus og Have Hjælpen. Her kommer løsningerne ikke i kasser, men tilpasses løbende til det aktuelle behov, der er.

Sådan en løsning fungerer, fordi hans autencitet i sin måde at gå til opgaverne på, er langt mindre firkantet end mange håndværkere kan være. Når private såvel som virksomheder møder ham, står de over for en mand, der er meget nede på jorden, hvilket er hamrende troværdigt.

Om den lokale havemand i Hinnerup kan bane vejen for flere af den slags tilbud landet over er endnu uvist, men det ser ikke usandsynligt ud. Her har man nemlig at gøre med en gennemsigtig måde at handle på – hvor regningen fra en elektriker, murer eller maler ofte får folk til at falde bagover.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
86%
2.18 km/h
15.34
11.61
lør
16.02
11.2
søn
16.77
12.02
man