Godt arbejdslys på kontoret

Lyset har en meget afgørende rolle for hvordan vi har det og hvordan vi trives. Det gælder også på arbejdspladser, hvor effektivitet ofte hænger sammen med lys og miljøet generelt. Er der en optimal belysning på dit kontor, sikre du dig og dine kolleager har et godt og rart arbejdsmiljø, og at effektiviteten på kontoret er høj.

Det er bl.a. ved hjælp af lysstyring, man kan sikre sig et godt flow på kontoret. Lyssystemerne er efterhånden blevet udviklet så meget igennem årerne, at der ikke er en finger at sætter på nogen steder længere. Det betyder altså, at lyssystemerne er så intelligente at de spare på energien, og chefen skal ikke være bange for, at det gode arbejdsmiljø med den rigtige belysning koster mange penge. Tværtimod er de energivenlige lyssystemer ret smarte og man spare penge i sidste ende.

Det er der især er energisparende ved at have et lyssystem, er at lyset slukker af sig selv, hvis nogen skulle glemme at slukke det.

Kunstig lys vs. dagslysDagslys vs. Kunstig belysning

Det bedste og billigste arbejdslys er dagslys. Det er dog ikke altid tilstrækkeligt nok, og slet ikke i vintermånederne, eller for de som arbejder uden for dagstimerne. På disse tidspunkter må man tage andre metoder i brug, og her kommer den kunstige belysning ind i billedet. Den fås både som almenbelysning og punktbelysning.

På kontorene og andre arbejdspladser supplere man altid dagslys med kunstig belysning. Den rigtig kombination af dette vil være vinduer til dagslys, almenbelysning i loftet og på væggene, samt punktbelysning i form af en arbejdslampe. Det vil give et perfekt arbejdslys, så chefen sikre sig et godt arbejdsmiljø med god belysning, som gør kollegaerne tilfredse.

Krav fra arbejdsmiljøloven

Der skal som hovedregel altid være et vindue på kontoret, hvor man kan se ud på omgivelserne. Vinduet eller vinduerne skal kunne afskærmes, så sollys eller skarp dagslys ikke kan forringe arbejdsindsatsen. Det vil den kunne gøre, hvis solen står direkte ind på din skærmarbejdsplads.

Lyset må ikke blænde, og det gælder selvfølgelig også den kunstige almene belysning. Lyset må heller ikke kunne reflektere sig eller udlede varme, som kan være generende for de, som sidder på kontoret.

Dertil skal lyset fra diverse lamper også være flimmerfri, da det også kan være meget generende for arbejdsmiljøet. Lyskilderne skal, sammen med resten af kontorest inventar, også gøres rent og vedligeholdes. Bliver dette ikke gjort, vil lamperne med tiden give et dårligere lys, som ikke er optimalt for arbejdsmiljøet.

Gode råd til kontoret

Først og fremmest er det vigtigt, at udnytte dagslyset så meget som overhovedet muligt. Derfor skal kontorets indretning passe til dagslyset, så man får så meget ud af det som muligt. Her er det en god idé, at placere arbejdsbordene tæt på eventuelle vinduer, så lyset kommer ind fra siden af.

Dertil skal koordineringen af de forskellige lyskilder være rigtige. Koordineringen får betydning for, at lyskilderne ikke reflekteres og blænder de som sidder på kontoret. Det kan være, at computerskærmen skal flyttes lidt, så lyset ikke reflekteres i skærmen.

Er der punktbelysning i form af arbejdslamper på bordene er det vigtigt, at disse også er placeret rigtigt. Lyset skal være under øjenhøjden, igen for ikke at blænde nogen. På den måde kan man også undgå, at der kommer spejlinger på bordets overflade. Derfor skal lampen kunne indstilles.

 

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
90%
2.58 km/h
14.95
11.35
lør
16.25
12.23
søn
18.29
12.08
man