I 2015 vedtog Folketinget en ny apotekerlov, og i den stod, at der skulle spares 17 millioner kroner af Apotekernes vagtordning. Nu skriver Berlingske, at de penge skal findes ved at ændre åbningstiderne for landets apoteker.
Især kommer det til at gå ud over døgnapotekerne i Danmark. Dem er der lige nu 11 af rundt om i landet, men efter 1. januar vil der kun være et enkelt tilbage. Det er Steno Apotek i København, som fortsat vil være døgnåbent.
De 10 resterende apoteker rundt om i landet, som har døgnåbent i dag, vil fra nytår ikke længere have åbent efter midnat.
I fremtiden vil det være regionernes akutberedskab, der står for at man kan få medicin mellem midnat og klokken 6 om morgenen. Man skal altså ringe til akuttelefonen, hvis man får brug for medicin i det tidsrum.
Nogle af dem, som bliver udfordret på de nye åbningstider for 10 ud af de 11 døgnåbne apoteker, er de mennesker, der har atypiske arbejdstider. Eksempelvis dem, der arbejder om natten, og som bedre ville kunne passe det ind at købe medicin klokken 4 om morgenen.
Med mindre man bor i København og kan tage på Steno Apotek, vil man altså fremover ikke kunne købe sin medicin der.
Her er der dog muligheden for at købe sin medicin på et online apotek, som kan tage imod bestillinger døgnet rundt, fordi det netop er online.
Har man spørgsmål, man skal stille på apoteket, må man dog stadig gå forgæves efter midnat, med mindre man tager turen forbi København og Steno Apotek.
I en pressemeddelelse siger Anne Kahns, som er formand for Danmarks Apotekerforening, at de ændrede åbningstider er noget, man skal vænne sig til.
”Borgerne vil opleve, at mange vagtapoteker holder længere åbent i de tidsrum, hvor vi ved, der kommer flest mennesker, især i aftentimerne. Det der nok kommer til at kræve lidt tilvænning er, at der ikke længere er døgnåbne apoteker bortset fra et enkelt sted,” lyder det altså fra Anne Kahns.
Kahns fortæller også i pressemeddelelsen, at der siden 2015 er åbnet 125 nye apoteker, og at landets 442 apoteker har udvidet åbningstiderne med 45 procent. Det skulle være med til at tage presset af de døgnåbne vagtapoteker, fordi der er flere muligheder for at få sin medicin i løbet af dagen.
Selvom det er en optimistisk tone, Anne Kahns lægger for dagen, er det ikke uden betænkninger. Formanden siger også i pressemeddelelsen, at man skal have øjnene åbne i forbindelse med ændringen.
”Lægemiddelstyrelsen har ikke haft nogen nem opgave, men når Folketingets beslutning om at spare 17 millioner kroner ligger fast, så synes jeg, vi er nået frem til den bedst mulige løsning. Det afgørende er, at hvis man har brug for medicin, så kan man også få den, og her har regionerne fået et vigtigt ansvar at løfte efter midnat,” siger Anne Kahns i pressemeddelelsen.
Dermed lægger Anne Kahns altså op til, at man skal sikre, at regionerne kan levere medicinen, når der er brug for den, og at borgere er klar over, hvor de kan få medicin i akutte tilfælde.
Som nævnt først i artiklen er disse ændringer udsprunget af de ændringer, der blev vedtaget omkring Apotekerloven i 2015. Disse ændringer havde stor indvirkning på apoteksdriften i Danmark.
Blandt andet blev det muligt at have apoteker online som selvstændige apoteker og ikke blot salgskanaler for eksisterende fysiske apoteker.
Der blev også lempet på begrænsningen på filialer af apoteker, og det har været medvirkende til, at der er kommet mange flere apoteker til verden inden for de senere år, som Anne Kahns er inde på i pressemeddelelsen fra Danmarks Apotekerforening.