Man ser flere og flere eksempler på, at virksomheder bliver straffet, fordi deres IT-sikkerhed er for dårlig. For dårlig IT-sikkerhed kan skabe forskellige problemer alt efter hvilken virksomhed det er. Nogle virksomheder kan opleve problemer med drift for deres kunder, mens andre kan opleve, at følsomme data som kunde- eller kontooplysninger og forretningshemmeligheder bliver til offentlige skue.
Alt dette kan ske på baggrund af hacking af IT-kriminelle. Det er derfor vigtigt, at man gør arbejdsbetingelserne svære for de IT-kriminelle, og på den måde undgår at få ubudne gæster ind i virksomhedens IT-systemer.
Det kan dog være svært for virksomheder at finde frem til, hvad god IT-sikkerhed i virkeligheden er. Nogle virksomheder får en ekstern IT-ekspert tilknyttet, mens andre selv prøver sig frem. Generelt bliver IT-sikkerheden nedprioriteret i virksomheder, og det er ikke altid en god idé. Der er nemlig meget at miste, når det kommer til IT-systemer, og eventuelle angreb på en virksomheds IT kan have store konsekvenser for en virksomheds fremtidige omsætning.
Det kan være dyrt at få tilknyttet en IT-ekspert, og derfor vælger mange virksomheder at håndtere IT-sikkerheden internt. Der findes dog også nogle tiltag man som virksomhed nemt kan gøre. De koster ikke noget, men har en stor betydning for den generelle IT-sikkerhed.
Det kan godt betale sig for en virksomhed at investere i et godt antivirusprogram, som man har tillid til. Det er vigtigt at sikre sine IT-systemer, og derfor bør et godt og anerkendt antivirusprogram være repræsenteret på alle digitale enheder i virksomheden.
Antivirusprogrammer fungerer på samme måde som alarmer. Den sidste der forlader kontoret, slår alarmen til og nøjes ikke blot med at låse. Alarmen giver lyd fra sig, hvis der er ubudne gæster på kontoret på samme måde som antivirusprogrammerne gør brugernes opmærksomme, hvis en hacker er på vej ind i virksomhedens systemer.
Antivirusprogrammet og alle andre programmer og styresystemer bør altid være opdateret til den nyeste version. Det giver nemlig hackerne svære arbejdsbetingelser, og øger på den måde virksomhedens IT-sikkerhed.
En virksomheds medarbejdere har ligeledes et medansvar, når det kommer til IT-sikkerhed. Det er nemlig vigtigt, at alle medarbejdere har en god og fornuftig IT-adfærd.
Medarbejderne skal finde det naturligt at bruge antivirusprogrammerne på alle deres enheder – også de mobile som smartphones og tablets. Derudover skal de hver dag være opmærksomme på, at deres systemer, programmer og webbrowsere er opdateret og bruges i den nyeste version.
Derudover handler det om at gøre sine medarbejdere klar over, at de skal bruge deres sunde fornuft, når de navigerer rundt på nettet og åbner mails. Det er vigtigt, at de ikke åbner en side eller en vedhæftet fil, som de ikke har tillid til.
Flere og flere virksomheder vælger at udarbejde en sikkerhedspolitik for virksomhedens IT-enheder og systemer. Det gøres ofte i samarbejde med en IT-ekspert, som ved præcis hvilke tiltag man skal gøre for at få en højere IT-sikkerhed.
Det er naturligvis individuelt mellem virksomheder, hvad den enkelte sikkerhedspolitik bør indeholde. Dog bør den som minimum indeholde en baggrund for oplægget – altså hvad der ligger til grund for IT-sikkerhedspolitikken. Derudover bør den indeholde omfanget af sikkerhedspolitikken, og hvad det indebærer for virksomhedens medarbejdere.
Endeligt bør den oplyse sikkerhedsniveau samt en beskrivelse af sanktioner for medarbejdere, hvis der opstår brud på sikkerhedspolitikken.