Derfor er sort arbejde især udbredt blandt private

Det sker en gang imellem, at et større dansk byggefirma bliver taget i at betale arbejderne sort og uden ansættelseskontrakter. Men det er undtagelsen og ikke reglen.

Samme indtryk får man ikke helt af danske private, der i undersøgelser gang på gang indrømmer at benytte sig af sort arbejde til at få udført deres malerarbejde, tømrerarbejde og des lignende.

Og der er flere grunde til, at sort arbejde især er udbredt blandt private og ikke helt på samme måde er at finde i erhvervslivet.

Bibeskæftigelse

Sort arbejde er for udøverne fortrinsvis en bibeskæftigelse. Holder man en vis levestandard samtidigt med, at man modtager ydelser fra det offentlige som det eneste officielle, bliver der lagt mærke til en.

Derfor har de fleste af de, der benytter sig af sort arbejde også et job ved siden af. Hvad de laver i weekenden og om aftenen sort er blot en bibeskæftigelse, de kan tjene lidt ekstra penge ved – skummet efter alle regninger er betalt.

Store krav til udstyr og man har en rigtig forretning

Man skal ikke lave meget sort arbejde før end det kan betale sig at købe nogle gode sikkerhedssko, noget ekstra godt værktøj og så videre. Uden en virksomhed kan sådanne udgifter ikke fradrages.

Det skaber incitament til at få et CVR-nummer med alle de fordele og forpligtelser, der her hører med. Den ene ting leder til den anden, og pludseligt laver man ikke længere selv sort arbejde – man har en decideret forretning. Med alle de udgifter og forpligtelser, der her hører med; som hvidt arbejde og sikkerhedssko.

Private kan ikke fradrage udgiften

Den sidste gode grund til, at sort arbejde især eksisterer inden for den private sfære er, at private ikke har mulighed for at fradrage udgiften til en håndværker i deres regnskab som en virksomhed har.

Undtagelsen til dette er håndværkerfradraget – også kendt som BoligJobOrdningen – der har kørt i de sidste par år. Med denne har det været muligt at fradrage op til 30.000 kroner om året i håndværkerudgifter og hvad der ligner, såfremt der bor 2 voksne mennesker i husstanden. Denne ordning er bredt anerkendt for at have gjort op med nogle af de store problemer med sort arbejde; men er af andre samtidigt kritiseret for ikke at være mere end en hurtig og dyr lappeløsning fra staten.

En virksomhed har ikke samme incitament til sort arbejde, da udgiften med en faktura kan fradrages. Uden fakturaen er det ikke muligt at fradrage udgiften, og idéen med sort arbejde er at undgå fakturaen – de to ting går imod hinanden.

Adskillige danske politikere har udtrykt ønske om at gøre håndværkerfradraget til en permanent løsning. For dette forslag taler, at sort arbejde får sværere vilkår og at den danske håndværksbranche får et våben mod invasionen af polakker, rumænere og hvad der ellers truer den danske branche med lave lønninger.

Imod står, at det for staten ikke er en billig løsning, og at staten på denne måde går ind og favoriserer en branche – hvorfor har vi ikke alle sammen et revisorfradrag, når vi har et håndværkerfradrag, er argumentet?

Håndværkerfradraget udløb 31. December 2014. Flere partier i folketinget, herunder partiet Venstre vil genindføre det, hvis de får mulighed for det efter det kommende folketingsvalg.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
22
22º - 17º
73%
3.02 km/h
23.49
15.03
søn
20.12
12.85
man
20.68
10.48
tirs