Vælg det rette præparat mod slidgigt

Gigtbehandling med de rigtige midler

Der findes et hav af forskellige gigt-sygdomme, og rigtig mange danskere lider af dem. Det giver dem svære smerter hver eneste dag og i alle deres forskellige daglige gøremål. For at komme igennem hverdagen er gigtpatienter nødsaget til at bruge smertestillende medicin.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilke præparater man vælger som gigtpatient. Nogle af de mest udbredte præparater mod gigt har alvorlige bivirkninger, og medfører faktisk op mod 200 dødsfald hvert eneste år. Det skyldes, at meget gigtmedicin kan medføre bivirkninger som for eksempel mavesår og blodpropper.

Det er altså vigtigt at være opmærksom på, hvilke midler man vælger til dagligt brug. Det vigtigste er, at det passer til behovet og lindrer smerterne. Det er nemlig ikke altid, at dokumentationen for virkningen er vigtigt, hvis blot det hjælper på den enkelte gigtpatients smerter.

For at undgå de alvorlige bivirkninger ved mange former for gigtmedicin nøjes mange gigtpatienter med at tage medicin som glucosamin eller smertestillende håndkøbsmedicin, da det ofte har en ligeså god virkning, og har færre af de mere alvorlige bivirkninger.

Glucosamin fremfor NSAID-produkter

Gigtbehandling med GlucosaminDet er særligt de såkaldte NSAIS-præparater, der kan medføre de mere alvorlige bivirkninger. NSAID er en forkortelse af ”Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug, og anvendes først og fremmest til behandling af gigtsygdomme. NSAID kan nemlig være med til at dæmpe de vævsreaktioner, som er almindelige i forbindelse med gigtsygdomme. NSAID præparater virker blot smertestillende, og forbedrer eller helbreder altså ikke sygdommen.

NSAID virker altså smertestillende på samme måde som andre smertestillende præparater, men har en del bivirkninger. Hvis man oplever den samme lindring af symptomer, når man tager mere almindeligt smertestillende som for eksempel glucosamin, som når man indtage NSAID-præparater, kan det altså være en god idé at vælge sidstnævnte fra.

Især slidgigtpatienter har oplevet en positiv effekt efter at have indtaget glucosamin, selvom midlets virkning ikke umiddelbart er dokumenteret. Glucosamin virker smertestillende, og medvirker til, at brusken kan danne nye tråde. Brusken bliver normalt nedbrudt hos slidgigtpatienter, og det er en af grundene til, at glucosamin har en god effekt på slidgigtpatienter.

Der findes forskellige typer af glucosamin, og det er naturligvis ikke alle typerne, der har en positiv effekt hos gigtpatienter. Glucosaminsulfat er den type, der har den største effekt, idet sulfat er vigtigt for, at der kan blive dannet brusk i kroppen.

Andre behandlingsmuligheder

Det er dog ikke kun de forskellige præparater, der kan lindre smerterne hos gigtpatienter, og dermed være med til at øge deres livskvalitet. Det er vigtigt at holde sig sund og rask og sørge for, at kroppen er i balance. Man kan lindre sine gigtsymptomer ved hjælp af for eksempel massage, træning og fysisk aktivitet.

Man kan altså selv gøre noget for at lindre smerterne, hvis man sørger for at motionere og træne, så både led og muskler holdes stærke. Man kan desuden kontakte en kiropraktor, da videnskabelige undersøgelser har vist, at kiropraktorerne kan lindre smerterne ved manipulation af led med slidgigt. Behandlingerne kan have en smertestillende virkning på lang sigt.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
12º - 10º
91%
0.86 km/h
10.84
8.19
fre
8.98
7.08
lør
9.94
5.4
søn