Artiklen indeholder reklamelinks
Hvis du læser Penge og Privatøkonomi, ser Nyhederne på DR1 jævnligt eller følger med i avisernes omtale af aktier bliver du rådet til at handle tit og hurtigt.
Ser aktien ud til at falde? Så skynd dig at sælge, og så kan du altid købe, når den er på vej op igen. Er aktien steget i lang tid? Så er det sikkert tid til at sælge, så du kommer ud ”inden den crasher”.
Umiddelbart giver det meget god mening, men sandheden er, at du øger din risiko for samlet at tabe på aktiemarkedet ved at handle ofte.
Det er de færreste investeringsfonde, der over en 10-årig periode leverer et afkast, der er bedre end et bredt udsnit af markedet i sig selv. Markedet leverer mellem 3 og 5 % de fleste år og hvis du tager det over en 10-årig periode er afkastet fast imellem her – det kan de færreste fonde leve op til.
Den helt store synder ved hurtige handler er dog ikke risikoen for ”ikke at performe lige så godt som markedet i sidste ende”. Den store synder i stedet er de handelsomkostninger, du som aktiehandler betaler hver eneste gang, du handler dine aktier.
Handelsomkostningerne er hvor banken tjener sine penge foruden et mindre depotgebyr, der i det samlede regnskab nok kan mærkes, men ikke flytter bjerge.
Hvis du af din bank bliver anbefalet at handle flere aktier skal du huske, hvad bankens interesse er – det er ikke alene af et godt hjerte og ønsket om, at du skal tjene flere penge på dine aktier, men det er også fordi at banken tjener penge på hver eneste transaktion.
Hvis du vil handle aktivt, fordi du tror du er bedre end markedet, skal du sørge for at holde dine handelsomkostninger så langt nede som muligt.
De billigste internetmæglere tager omkring 0.05 % i handelsomkostninger jf. Denne artikel fra Euroinvestor – den slår samtidigt fast, at de store banker tager cirka tre gange så meget. Det er blot endnu en grund til delvist ikke at lade banken anbefale aktieaktiviteten, men til også at fjerne dine aktiekøb fra banken i sig selv.
Blandt de danske virksomheder er Nordnet anerkendt i investorkredse for at have lave gebyrer.
0.05 % lyder måske ikke af meget – men har du en samlet formue på 1 million kroner og handler du den frem og tilbage 6 gange i løbet af et år, en gang hver anden måned, ender det samlede beløb alligevel på 3.000 kroner – gør du det hvert år i 20 år er det 60.000 kroner, du har brugt på sandsynligvis ikke at performe bedre end markedet alligevel.
Ønsker du at spare op til din alderdom kan du investere et fast beløb hvert eneste år i et udsnit af de fx 20 eller 50 største virksomheder i Danmark. På denne måde følger du markedets udvikling frem for blot få virksomheders. Over en periode på flere årtier viser historien, at du i gennemsnit vil få et pænt afkast.
Og historien gentager, som bekendt, sig selv.