Artiklen indeholder reklamelinks
Vi ved alle sammen godt, at klimaet ændrer sig, og at den globale opvarmning for alvor er blevet noget, der bliver diskuteres heftigt blandt alverdens magthavere. Men selvom man godt ved, at der bør spares på forskellige ting, så kan det være svært at se meningen, fordi dit eget aftryk er så lille en del af verdens samlede CO2 regnskab.
Mere håndgribeligt bliver det, når det er nogle ændringer, der har en positiv effekt på din økonomi. Hvis du eksempelvis kan spare på el, vand og varme, så er det ikke kun godt for klimaet, men også for pengepungen.
Det er ikke nødvendigvis de store forkromede ændringer der skal til, før du begynder at spare penge. Også små ændringer og huskeregler i hverdagen kan med tiden løbe op i flere tusind kroner mere på kontoen. Samtidig er der naturligvis nogle større ændringer, man også skal være opmærksom på.
Når temperaturen nærmere sig frysepunktet og vinden rusker, foretrækker de fleste at barrikadere sig på sofaen med et varmt tæppe og måske endda skrue lidt op for radiatoren. Det er naturligvis heller ikke meningen, at man skal fryse, når man befinder sig i sit hjem. Dog er der visse ting, man skal tænke lidt ekstra over, når vinteren banker på døren.
Selvom det ikke er så fristende at åbne vinduer og døre om vinteren, så er der brug for, at du lufter ud i din bolig. Men her handler det om at lufte rigtigt ud – for det kan også spare dig penge. Start med at skrue ned for radiatorer og lignende, og lav så gennemtræk i din bolig i omkring 5 minutter. Varmen forsvinder naturligvis kortvarigt, men kommer hurtigt igen, når du igen skruer op. Slukker du ikke for radiatoren undervejs vil de banke afsted, mens varmen fra dem blot vil fare ud af huset. Og det er jo bogstaveligt talt penge ud af vinduet.
Mindre tydeligt, men ligeså dyrt, kan det være, hvis dine døre og vinduer ikke er tætte. Derfor er det vigtigt, at der jævnligt bliver tjekket op på, om de nu også fungerer, som de skal. Ejer du selv din bolig, er det dig, som står med ansvaret for at få tjekket op på døre og vinduer. Bor du derimod i eksempelvis i en andelslejlighed, bør der være en vedligeholdelsesplan i din andelsboligforening. En del af denne plan er, at der jævnligt bliver tjekket op på, at dit hus er tæt, og at døre, vinduer og tag er i god stand. Til gavn for foreningens elregning og for klimaet.