Alle der driver virksomhed risikerer at rende ind i kunder, som ikke kan eller vil betale. Det er så godt som sikkert, at man på et eller andet tidspunkt vil have brug for at opkræve penge, som ikke er betalt til tiden, og derfor er det godt at kende reglerne for, hvad man må og ikke må i forhold til inkasso.
Som de fleste ved handler inkasso nemlig om at opkræve beløb, som man skyldes. Man kan enten gøre det selv, eller man kan få hjælp fra en dygtig advokat – flere advokater specialiserer sig i inkassoydelser, og de har naturligvis styr på alle regler og regulativer.
Der er naturligvis den klare fordel ved at få en advokat eller andre professionelle til at stå for inkasso, at det er folk og virksomheder, som har stor erfaring på området. På den måde kommer man ikke til at rode sig ud i noget, man ikke har styr på.
Hvis man gør det selv, skal man være meget opmærksom på, at man ikke overtræder nogen af de regler, der er på området. Der er nemlig nogle dele af inkasso, som er beskrevet meget klart i loven.
Hvis man oplever en faktura, som går over tiden, må man sende rykkere. De rykkere må der komme et gebyr på, men det er vigtigt at huske, at man kun må sende 3. Igen kan en advokat eller et dedikeret inkassofirma hjælpe med erfaring og ekspertise, hvis man selv er i tvivl.
Den første må man sende, med det samme en betaling ikke falder, men herfra skal der være 10 dage mellem de efterfølgende. Efter den tredje rykker må man lade sagen overgå til inkasso, og her kommer der lidt andre betingelser på spil.
Der må være gebyrer på rykkere, så man bliver kompenseret for sit besvær. Hvor meget gebyret må lyde på, kommer dog an på, hvem der er afsender på rykkeren.
Som privat erhvervsdrivende må man tage et gebyr på 100 kroner for hver rykker, man sender, mens offentlige myndigheder må sætte gebyret til 250 kroner. Hvis man er en forening, er der ikke nogen begrænsning andet end, at gebyret skal stå i vedtægterne, og det ikke er urimeligt.
Bliver den tredje rykker heller ikke betalt, kan det blive en inkassosag. Også her kan advokaten være behjælpelig, fordi selvom man naturligvis har krav på sine penge, har man ikke ubegrænsede beføjelser.
Man skal stadig udvise respekt over for skyldneren, og man skal værne om skyldnerens privatliv, selvom man har et pengekrav, man skal inddrive.
Det står faktisk ganske klart i lovgivningen, hvor meget man maksimalt kan kræve i gebyr for ulejligheden ved inkasso, både hvis man selv indkræver pengene, og hvis man engagerer en virksomhed eller en advokat til at gøre det for en.
Satserne varierer og er afhængige af det beløb, som man skal indkræve. Der er forskellige takster, som stiger i takt med, at det skyldte beløb bliver større. Du kan se hele oversigten over, hvor meget man må kræve for inkasso på denne side.