Er forbrugere blevet vildledt til at købe mere allergene produkter?

saadan undgaar du de farlige konserveringsmidlerEU vedtog tirsdag d. 5. april et forbud mod tilsætningsstoffet MI, der er et konserveringsmiddel, som anvendes i bl.a. maling og skønhedsprodukter. Det har skabt ekstra fokus på stoffet i medierne, og hvad alternativet til det er. Især ved skønhedsprodukter opstår nemlig en problemstilling.

Tilsætningsstoffet MI

MI er en forkortelse for methylisothiazolinone og MCI er en forkortelse for methylchloroisothiazinone. Begge stoffer er konserveringsmidler, som nu er blevet forbudte at anvende i EU. De anvendes som konserveringsmidler i forskellige plejeprodukter, for eksempel cremer og flydende håndsæber.

Stoffet er blevet taget i brug som et alternativ til de udskældte parabener. Men hvor parabener har været brugt siden 1920’erne, er MI kun for relativt nyligt blevet taget i brug på denne måde, hvorfor man ikke har kendt de langsigtede virkninger af at bruge det.

Desværre har der altså været en kraftig stigning i antallet, der udvikler allergi over for MI, hvilket har fået Danmark til at lægge et pres på EU for netop at få stoffet forbudt. Stigningen har nemlig ikke været til at overse eller bortforklare.

Det svære dilemma

faa svaret her paa de alergi venlige produkterDer, hvor det svære dilemma opstår, er, når man erkender, at det næsten er umuligt at producere de samme skønheds- og hudplejeprodukter uden et konserveringsmiddel. Og det mest oplagte alternativ til MI er altså parabener eller stoffet BHT, som er en forkortelse for buthylated hydroxytoluene, der er godkendt af EU, men som også er uønsket af nogen.

Når MI nu er forbudt af EU, er der altså disse alternativer tilbage – BHT og parabener. Der kan derfor fortsat findes skønhedsprodukter uden parabener, men som i givet fald vil indeholde BHT eller et andet konserveringsmiddel i stedet. Der er lavet meget forskning i, hvor vigtige konserveringsmidler er for skønhedsprodukter, som pga. deres fugtige konsistens og sammensætning af stoffer giver gode vækstbetingelser for bakterier og svampe, hvis de ikke er konserveret.

Det betyder også, at man som forbruger ikke helt kan undgå at få produkter, der indeholder enten det ene eller det andet stof, med mindre man vil gå af veganske veje og lave det hele selv fra bunden – disse løsninger ligner dog ikke dem, man køber i butikkerne.

Vildledt til at købe mere allergene produkter

Har man tidligere holdt øje med ”ingen parabener”-mærket på sine skønhedsprodukter og regnet sig for bedre stillet, er man sandsynligvis blevet villedt. Rigtig mange af de produkter, der slår sig på at være fri for parabener, er i stedet konserveret med MI, som har forårsaget mange allergiske reaktioner.

Vil man gerne købe det bedste alternativ, som både opfylder ens krav til produktets egenskaber og ønsker til tilsætningsstoffer, kan man med fordel besøge sit apotek. Her kan personalet hjælpe med at identificere eventuelle problematiske tilsætningsstoffer, så man kan undgå dem.

Du kan dog også, som udgangspunkt, vælge svane- og astma-allergi-mærkede produkter. Både Astma-Allergi Danmark og Svanemærket godkender nemlig ikke produkter, der indeholder parabener eller MI, dog med undtagelse af to parabener, som Astma-Allergi Danmark godkender, da det er så gennemtestet, at det kan godkendes i de lovlige koncentrationer.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
3
7º - -1º
93%
3.97 km/h
5.94
1.14
man
8.37
0.13
tirs
8.76
3.89
ons