Artiklen indeholder reklamelinks
En undersøgelse fra analyseinstituttet IQVIA viser, at Danmark har den billigste kopimedicin i Europa. Det skriver Apotekerforeningen i en pressemeddelelse. Kopimedicin er medicin med samme aktive stof som de dyre produkter, som kan købes til en ofte meget lavere pris.
Analysen har kigget på priserne på en døgndosis af medicin inden for 7 store behandlingsområder, og her er Danmark altså endt med den laveste gennemsnitspris. De danske priser ligger 41 procent lavere end EU’s gennemsnit, og prisen er lidt under halvt så stor som vores naboer mod syd, Tyskland.
Disse lave priser er med til at spare danskerne for rigtig mange penge, fordi der er tilskud på den medicin, man kan få på apoteket. Når priserne så falder på medicinen, skal der ikke bruges lige så meget i tilskud, og det kommer hele samfundet til gode.
Faktisk bruger de danske regioner 1,8 milliarder kroner mindre på tilskud til medicin i dag, end de gjorde i 2007. Det er på trods af, at siden 2007 har apotekerne og de online apoteker udleveret 33 procent mere tilskudsberettiget medicin.
Den måde prissystemet foregår i Danmark kan tilskrives en stor del af grunden til, at priserne på medicin fra apotekerne er faldet. Den såkaldte generiske konkurrence, hvor apotekernes kunder bliver tilbudt et billigere alternativ med samme indhold, er med til at holde priserne i bund i Danmark.
Konkurrencen er stor mellem producenterne, og ligesom med så mange andre former for produkter, er konkurrence godt for at presse prisen ned.
Herhjemme skal producenterne af medicin med jævne mellemrum melde deres priser ind til myndighederne uden at melde det ud offentligt. Apotekerne skal så tilbyde den billigste medicin, og derfor bliver producenterne presset til at tilbyde den billigste pris muligt for at blive tilbudt i apotekerne.
Mange vælger den billige medicin, fordi det er de samme aktive stoffer, der findes i produkterne. Det er altså samme virkning, man får for en billigere pris, og det er noget, forbrugerne godt kan lide.
I 2001 blev en række håndkøbslægemidler så at sige frigivet, så de kunne blive købt i detailbutikker som supermarkeder og lignende. Forskellen i prisudviklingen mellem apoteksforbeholdt medicin og den liberaliserede medicin er slående.
Hvor prisen på medicin forbeholdt apotekerne er faldet med 53 procent sammenlignet med priserne fra år 2000, er priserne på den liberaliserede håndkøbsmedicin steget med 28 procent.
Priserne på den liberaliserede medicin i håndkøb er ikke prisreguleret på samme måde som den apoteksforbeholdne medicin, og den har stort set fulgt den generelle udvikling af priserne i Danmark. De er ”kun” udsat for den naturlige konkurrence, der er imellem de forskellige salgssteder.
Til det siger formand for Danmarks Apotekerforening Anne Kahns, som i øvrigt er stolt af de danske system, at liberalisering ikke altid er lig med lavere priser.