Ophavsretten brudt

Ophavsretten brydes dagligt på nettet, men mange ved det ikke

Artiklen indeholder reklamelinks

Ophavsretten brudt

På nettet sker det dagligt, at ophavsretten bliver krænket. Hvad enten det er et billede eller noget tekst, bliver der hapset løs fra højre og venstre. Selvom internettet langt hen ad vejen handler om at dele med hinanden, er det altså ulovligt at kopiere andres arbejde.

For mange er det bare så let, at hvis man støder på noget på en hjemmeside, som man selv kan bruge, så bliver det lige kopieret og sat ind som sit eget.

Det er alle, der kan kopiere og bruge andres indhold. Det er ikke mere end halvandet år siden, at formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, selv kom til at bruge et billede, hun ikke havde ret til at bruge.

”Det er noget af problemstillingen omkring ophavsret på nettet. Det ligger så naturligt for os, at mange ikke tænker over det, men som udgangspunkt må man altså ikke bruge andres billeder og tekster,” siger Søren Vasegaard Andreasen, som er advokat og partner i UlovligKopiering.dk, der tager sig af denne type sager.

Fra fejl til fuldt overlæg

SF-formandens brug af et billede falder sandsynligvis under kategorien fejl, fordi man ikke har tænkt over ophavsret på nettet, men der er også tilfælde, hvor det drejer sig om kopiering og udnyttelse med fuldt overlæg.

”Vi har set eksempler på, at en virksomheds tekster er blevet kopieret af en konkurrent for at blive brugt på konkurrentens side. Det har vi sågar selv oplevet, og vi bliver jævnligt kopieret i forskellige sammenhænge,” siger John Nielsen, som er den anden partner i UlovligKopiering.dk.

Han driver også en IT-virksomhed, og som IT-sagkyndig er han vant til at sikre beviser online – eksempelvis i sager om kopieret indhold.

”Der er jo en klar forskel på, om nogen ikke tænker over, at de lige har krænket en andens ophavsret ved at tage et flot billede og bruge det, og så bevidst at kopiere en konkurrents indhold for at udnytte det kommercielt selv. Begge dele er bare ulovligt,” siger Søren Vasegaard Andreasen.

En lille stump kode kan gøre dig opmærksom på kopiering

Kodning

Fra IT-eksperten lyder rådet, at man skal sikre sig så godt muligt mod kopiering, og det behøver ikke at være så svært, som man måske skulle tro.

”En meget simpel måde at blive opmærksom på, om ens side er blevet kopieret, er med den tjeneste, der hedder WhoCopiedMe. Det er kort sagt en lille stump kode, du sætter ind på din hjemmeside, og så får du en mail, når nogen har kopieret dig. Det er et godt sted at starte,” siger John Nielsen.

Ved at blive opmærksom på, at man er blevet kopieret, kan man enten selv eller gennem tjenester som UlovligKopiering.dk gå rettens vej. Man vil nemlig have ret til erstatning.

”Selvom det ikke er millioner, vi snakker om, har man krav på erstatning, når man er blevet kopieret. Det er de færreste, der vil takke nej til ’gratis penge’ i erstatning for noget, man allerede har lavet,” siger Søren Vasegaard Andreasen.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
86%
2.18 km/h
15.34
11.61
lør
16.02
11.2
søn
16.77
12.02
man