Spar penge paa stroem

Tænk grønt til gavn for klimaet og din pengepung

Artiklen indeholder reklamelinks

Spar penge paa stroem

Vi ved alle sammen godt, at klimaet ændrer sig, og at den globale opvarmning for alvor er blevet noget, der bliver diskuteres heftigt blandt alverdens magthavere. Men selvom man godt ved, at der bør spares på forskellige ting, så kan det være svært at se meningen, fordi dit eget aftryk er så lille en del af verdens samlede CO2 regnskab.

Mere håndgribeligt bliver det, når det er nogle ændringer, der har en positiv effekt på din økonomi. Hvis du eksempelvis kan spare på el, vand og varme, så er det ikke kun godt for klimaet, men også for pengepungen.

Det er ikke nødvendigvis de store forkromede ændringer der skal til, før du begynder at spare penge. Også små ændringer og huskeregler i hverdagen kan med tiden løbe op i flere tusind kroner mere på kontoen. Samtidig er der naturligvis nogle større ændringer, man også skal være opmærksom på.

3 effektive spareråd

  • Sluk lyset efter dig. Dette er bestemt ikke raketvidenskab, men alligevel er det noget, der i løbet af et helt år sagtens kan løbe op i nogle hundrede kroner. Så sørg for, at der ikke er tændt mere lys end højst nødvendigt. Og sørg så for, at dine elpærer ikke er forældede, men skiftet ud til sparepærer.
  • Sluk i stedet for standby. Mange elektroniske apparater står i dag på standby, hvis man blot slukker på fjernbetjening eller lignende. TV, spillemaskiner og computere er nogle af helt store syndere på dette område. Hvis du i stedet slukker på kontakten, så undgår du, at du bruger strøm, selvom maskinerne reelt set ikke bliver brugt. En mulighed er også at få fingrene i en stikdåse, hvor spilmaskiner eksempelvis automatisk slukker, når tv’et er slukket. Og da du oftest ikke kan bruge en spilmaskine uden at bruge fjernsynet, er det en nem måde at slå to fluer med et smæk.
  • Skrue ned for vandforbruget. Dette råd favner bredt. For ikke nok med, at vand i sig selv koster, så koster det også penge af varme det. Derfor er det en god ide at spare på særligt det varme vand. Det kan eksempelvis være ved at afkorte den tid, man bruger på at gå i bad. Derudover skal du huske at slukke for vandet, når du f.eks. vasker op i hånde. Fyld i stedet en opvaskebalje og brug blot vandet derfra. Så sparer du sandsynligvis på mængden af vand. Et tredje råd er, at fylde din vaske og opvaskemaskine helt op, før du tænder dem. På den måde får du mest muligt ud af de ressourcer, du bruger på at tænde for maskinerne. Derudover skal du så vidt muligt undgå at bruge tørretumbleren.

Hold på varmen

Luft rigtigt ud

Når temperaturen nærmere sig frysepunktet og vinden rusker, foretrækker de fleste at barrikadere sig på sofaen med et varmt tæppe og måske endda skrue lidt op for radiatoren. Det er naturligvis heller ikke meningen, at man skal fryse, når man befinder sig i sit hjem. Dog er der visse ting, man skal tænke lidt ekstra over, når vinteren banker på døren.

Selvom det ikke er så fristende at åbne vinduer og døre om vinteren, så er der brug for, at du lufter ud i din bolig. Men her handler det om at lufte rigtigt ud – for det kan også spare dig penge. Start med at skrue ned for radiatorer og lignende, og lav så gennemtræk i din bolig i omkring 5 minutter. Varmen forsvinder naturligvis kortvarigt, men kommer hurtigt igen, når du igen skruer op. Slukker du ikke for radiatoren undervejs vil de banke afsted, mens varmen fra dem blot vil fare ud af huset. Og det er jo bogstaveligt talt penge ud af vinduet.

Mindre tydeligt, men ligeså dyrt, kan det være, hvis dine døre og vinduer ikke er tætte. Derfor er det vigtigt, at der jævnligt bliver tjekket op på, om de nu også fungerer, som de skal. Ejer du selv din bolig, er det dig, som står med ansvaret for at få tjekket op på døre og vinduer. Bor du derimod i eksempelvis i en andelslejlighed, bør der være en vedligeholdelsesplan i din andelsboligforening. En del af denne plan er, at der jævnligt bliver tjekket op på, at dit hus er tæt, og at døre, vinduer og tag er i god stand. Til gavn for foreningens elregning og for klimaet.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
2.86 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons