Stort marked for ulovlig medicin fra udlandet

Ulovlig medicin

Medicin og forskellige præparater af lignende karakter kan købes mange forskellige steder på nettet, men man skal passe på. Medicin fra lande uden for EU og EØS er nemlig ulovligt at importere, fordi det ikke har været gennem samme stramme kontrol, som vi har i EU.

Alligevel køber mange danskere medicin og kosttilskud på nettet i stor stil.

I september sidste år udførte SKAT, Fødevarestyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Politiet en aktion kaldet Operation Pangea sammen med andre landes tilsvarende myndigheder netop for at sætte ind mod ulovlig medicin.

Myndigheder fra hele 123 lande deltog, og resultatet af operationen sidste år betød blandt andet, at over 3500 hjemmesider blev lukket.

Potentielt farlige stoffer

Problemet med medicin fra områder inden for EU er som sagt, at der ikke er den samme kontrol med produkterne. Det betyder, at man reelt kan få mere, end man har betalt for, og det er ikke nødvendigvis positivt.

I kopimedicin fra andre lande kan der være stoffer, som er skadelige for en selv, og fordi der ikke er samme kontrol med medicinen, står disse stoffer ikke nødvendigvis på varedeklarationen.

Derudover er medicinen heller ikke altid lavet i samme høje kvalitet, som medicin produceret inden for EU har. Får man ikke et produkt i den kvalitet, man regner med, kan man få for lidt af det og effekten kan udeblive.

Det gælder eksempelvis et stof som glucosamin, der har været meget snak om de seneste år. Glucosamin kan laves på mange måder, men hvis det ikke er de rigtige bindestoffer og i lægemiddelkvalitet, kan man risikere, at midlet slet ikke virker. Derfor skal man købe glucosamin og mange andre produkter gennem forhandlere i EU.

For mange bivirkninger

Bivirkninger

Et andet problem med medicin fra udlandet er de bivirkninger, der kan følge med. En del af den handel, der foregår med medicin og lignende præparater fra udlandet, drejer sig om produkter, som er ulovlige i Danmark.

Her er der ofte tale om produkter, som kunne puttes i kategorien om krop og skønhed. Det er sådan noget som steroider og præparater, som skal give brugeren et solbrunt look.

Disse stoffer er ikke så meget forbudt, fordi de ikke er testet, men fordi der er for store og for voldsomme bivirkninger ved produkterne, og de er altså ikke tilladt at købe eller bruge i Danmark.

Der findes lovlig kopimedicin

Operation Pangea beslaglagde sidste år ulovlig medicin, som havde en værdi af 320 millioner kroner, og det vidner om størrelsesordenen på handlen med den ulovlige medicin.

Det er dog ikke al medicin, der er kopieret, som er ulovligt. Patenter på medicin løber nemlig ikke evigt, og derfor kan man godt få flere versioner af noget, som i bund og grund er det samme. De fleste har faktisk fået tilbudt kopimedicin helt lovligt.

Apotekerne tilbyder nemlig som regel substitutionsmedicin, hvis de ved, at der findes et billigere alternativ til det præparat, man har fået en recept på. Det betyder, at det aktive stof er det samme, og medicinen altså skulle have samme effekt.

Her er det dog vigtigt at lægge mærke til, at det er fuldt ud lovlig medicin, som er blevet tjekket efter alle kunstens regler og er godkendt inden for EU. Det er altså ikke de illegale kopier, man kan få uden for EU og EØS.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
3
7º - -1º
93%
3.97 km/h
5.94
1.14
man
8.37
0.13
tirs
8.76
3.89
ons