solsikker

Solsikker kan blive Danmarks nyeste eksporteventyr

Solsikkeolie udvindes af de små frø i solsikker og produceres fortrinsvis i USA og Argentina – og i mindre skala i Danmark.

Men den skala kan blive større og større, for solsikker har potentiale til at blive et stort eksporteventyr for Danmark.

Det er der to gode grunde til:

  • Den ene er at vi har udmærkede muligheder for at lave økologisk solsikkeolie i Danmark. Vores kolde klima til trods gror solsikken udmærket her og grundet de strenge danske landbrugsregler er der oplagt for landmændene at fokusere ikke på kvantitet, men kvalitet. Få, men dyre og gode solsikker.
  • Den anden grund er, at danskerne gerne vil købe danske solsikker hvis muligt – og svenskerne vil hellere købe dansk end argentinsk, da vi trods alt er ”naboer”. Markederne omkring Danmark rummer således mulighed for reel eksport af solsikkerne.

Stiller krav til opbevaring

For at solsikker kan blive en reel dansk eksportvare stilles der krav til opbevaring. Med forkert opbevaring forværres såvel smag som friskhed for solsikkerne og det kan smages i det endelige olieprodukt. Fedtsyrerne i olien, den mest essentielle del, bliver ødelagt af lys, varme og ilt.

Det er derfor olie, der i lang tid står på butikshylderne, er mere harsk, end den der først lige er blevet sat op på hylden. Samtidigt har du her også grunden til at du får de bedste olier i metalbeholdning, da lyset her ikke trænger igennem som tilfældet ellers er med almindelig plastopbevaring.

Vi skal enten fokusere på alene at producere solsikkerne og så sende disse til produktionsfaciliteter andre steder i verden – eller vi skal producere olien her i landet og sende det færdige produkt ud. Det sidste er ud fra et samfundsmæssigt perspektiv det mest attraktive, men spørgsmålet er om de danske produktionsfaciliteter kan leve med til de priser, det er muligt at presse olie ud af solsikkerne for i fx de baltiske lande, i Polen eller syd hos vores tyske naboer.

Man kan frygte en situation lig den med de danske svin. Vi vokser mange svin her i landet, men slagtningen foregår i stigende grad i Tyskland og Polen for at vi så kan køre svinene tilbage over grænserne til de danske supermarkeder. Der er reel risiko for, det samme ville ske, hvis solsikker først blev en reel eksportvare.

Højt indhold af vitamin E

Solsikkelie er populært i de danske supermarkeder. Det skyldes to ting.

Den ene er den lave pris, da solsikkeolie erhverves til en literpris på 10-15 kroner.

Den anden grund er det høje indhold af vitamin E – det højeste indhold af nogle vegetabilske olier. Vitamin E er det pæne ord for tokoferol og tokotrienol. Som antioxidant er E-vitamin vigtigt og beskytter kroppens fedtstoffer i at forharske. Mangel på vitamin E kan give dårlig hud og gøre en mere sårbar overfor almindelige sygdomme.

Hvorvidt vi ender med at få flere solsikkedyrkere i Danmark er i sidste ende op til de landmændene. Vi vil følge sagen her på Business Nyhederne – tilmeld dig nyhedsbrevet for at få nyt som den første.