SKAT holder øje med firmaudflugten

Medarbejderne er glade og det samme er deres ægtefæller, der er kommet med på turen – lige indtil SKAT anlægger en sag.

Det var virkeligheden for en mellemstor dansk virksomhed, der i 2006 lavede en firmaudflugt hvor turen gik til New York.

Alle medarbejdere blev med ægtefæller, ved hjælp af bus, fragtet til en lufthavn, hvorefter de fik en uge i New York med bl.a. shopping og musical.

Desværre for medarbejderne hos virksomheden, Thorkild Kristensen Ferieboliger A/S, mente SKAT ikke, der var tale om en tur med fagligt indhold. Derfor blev de ansatte, såvel som deres ægtefæller, hævet deres skattepligtige indkomst i 2006 med 14.000 kroner.

Skaber sammenhold og samarbejde

SKAT-holder-øje-med-firmaudflugten-intextFirmaudflugter er ikke nyt for danske virksomheder. Faktisk er det en tendens, der er under udvikling lige nu – flere danske virksomheder ser værdien i at sende deres medarbejdere på tur sammen, således de bliver bedre til at arbejde sammen, også under pres.

Men det er en konstant udfordring, at turene skal have fagligt indhold for ikke at blive klassificeret som en gave og derved blive beskattet, hvis SKAT opdager turen efterfølgende.

I praksis kan det løses ved at have faglige oplæg, foredrag, sessioner og lignende – men at det blot er en kerne af medarbejdere i virksomheden er ikke nok til at medføre, turen i sig selv er fradragsberettiget.

Reglerne gælder uanset om turen går til New York i Fly eller Tisvildeleje med et busselskab – rejseform, længde og pris er ikke afgørende. Det er i stedet det faglige indhold, eller mangel på samme, der er en del af turen.

Klag over afgørelsen

Mener SKAT først, at der er tale om en turisttur, er det muligt at klage over denne afgørelse for virksomheden.

Det betyder, at der først anlægges en sag i Skatteankenævnet, hvor du som virksomhed eller person har mulighed for at forsøge at omgøre afgørelsen. Hvis SKAT igen får medhold – hvilket de gør ca. 60 % af alle tilfælde – er det muligt for dig at anke afgørelsen til Landsskatteretten.

Får SKAT igen medhold, er det også muligt, at føre sagen videre til de almindelige domstole.

I Skatteankenævnet og Landsskatteretten har du mulighed for få refunderet 100 % af dine omkostninger til en skatteadvokat eller en skatterevisor, hvis du vinder sagen. Taber du sagen får du stadig 50 % af dine omkostninger godtgjort.

Den mulighed har du ikke i de almindelige domstole. Det er derfor væsentligt mindre attraktivt at anlægge en sag for de almindelige domstole, har du først tabt sagen i både Skatteankenævnet og i Landsskatteretten.

Spørg virksomhedens revisor

Hvis du er i tvivl om rejsen kan godkendes, eller om du risikerer at øge dine medarbejderes beskatning ved firmaudflugten, bør du først spørge firmaets revisor. Fremlæg indholdet af rejsen, herunder hvilke oplæg der er under turen, og hvad medarbejderne er forpligtet til at deltage i.

Revisoren vil herefter kunne fortælle dig, om I er nødt til at planlægge mere fagligt indhold eller ej, for at turen kan godkendes som faglig udflugt.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
3
7º - -1º
93%
3.97 km/h
5.94
1.14
man
8.37
0.13
tirs
8.76
3.89
ons