Sådan sikrer du din hjemmearbejdsplads mod IT-kriminelle

Hvordan sikrer du din hjemmearbejdsplads mod cyberangreb? Læs hvordan du øger sikkerheden og undgår uvedkommende indtrængere.

Under corona pandemien har flere tusinde danskere været hjemsendte for at arbejde hjemmefra. Selvom restriktionerne er fjernet, har flere virksomheder dog valgt at tage hjemmearbejde til sig og tilbyde sine medarbejdere såkaldt remote eller hybridarbejde. Ved hybridarbejde kombineres fysisk fremmøde på kontoret med virtuelt arbejde hjemme fra eget hus eller anden lokation. Men hvad med IT-sikkerheden, når du sidder hjemme med arbejdscomputeren? Selvom du sidder med arbejdscomputeren hjemme i dit eget hus, kan du sagtens rammes af cyberkriminalitet, hvis ikke du har IT-sikkerheden i top. Med de rette IT sikkerhedsløsninger kan du højne IT-sikkerheden i hjemmet og undgå at lande i en fælde. Først og fremmest er det virksomhedens ansvar at udstyre medarbejderen med de rette sikkerhedsløsninger, såfremt der er tale om løsninger af økonomisk karakter. Derfor er det en god ide at bruge sin arbejdscomputer frem for den private computer.

Hold din arbejdscomputer opdateret

Selvom du arbejder hjemmefra, skal du stadig overholde virksomhedens sikkerhedspolitik. Din arbejdscomputer er formentligt udstyret med en firewall og antivirusprogrammer. Det er dog dit eget ansvar at holde dem opdateret med jævne mellemrum. Som en god tommelfingerregel kan du opdatere dem en gang om måneden for at undgå huller i programmerne, som hackere kan udnytte. Sørg for at harddisken er krypteret i tilfælde af tyveri og husk at logge af, så snart du færdig med dit arbejde. Det er vigtigt at tage kontakt til virksomheden, hvis du oplever hændelser af mistænkelig karakter, så IT-afdelingen kan undersøge sagen nærmere.

Skab sikkerhed med EDR (Endpoint Detection and Response)

Når du tager arbejdscomputeren med hjem, skal det stadig være sikkert at gå på arbejde, selvom der anvendes et andet netværk. EDR skaber større sikkerhed, da programmet indeholder realtid overvågning og hurtigt opsnapper uregelmæssigheder i systemet i form af trusler og cyberangreb. Ved hjælp af dataindsamling fra mistænkelige endpoints, analyseres dataene automatisk for at afsløre eventuelle trusler af skadelig karakter. I tilfælde af en mistænkelig uregelmæssighed kan EDR isolere dette og lukke ned, så det ikke spredes og inficerer andre systemer eller filer. Med det sagt kan EDR ses som en finpudset udgave af et traditionelt antivirus program, som passer til den tidssvarende digitale udvikling.

it sikkerhedsløsningerSpot de ondsindede mails

De cyberkriminelle er intelligente og følger tendensen så at sige. Med den øgede mængde af hjemmearbejde er mængden af phishingangreb fra hackere steget markant. Phishing er falske mails, som har til formål at franarre dig personfølsomme oplysninger for i sidste ende at opnå økonomisk gevinst. Afsenderen ser oftest ud som en troværdig virksomhed eller myndighed og det kan være svært at skelne, hvorvidt der er tale om snyd. Der findes ikke en decideret sikkerhedsløsning mod phishing. Brug derimod din sunde fornuft til at spotte de ondsindede mails. Hvis du ikke kender afsenderen af mailen, skal du aldrig downloade eller trykke på noget link. Bliver du bedt om personfølsomme oplysninger, bør du her være på vagt. Som oftest anvendes en mailadresse af mærkelig karakter, men hvis der stadig herskes tvivl kontakt afsenderen telefonisk. Brug dog ikke telefonnummeret fra mailen, men find et nummer fra en officiel hjemmeside via Google.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
86%
2.18 km/h
15.34
11.61
lør
16.02
11.2
søn
16.77
12.02
man