PH-Lampen – En rivende udvikling

Dansk design når det er bedst. De fleste, næsten alle danskere kender til PH-lamperne. Men hvad står PH egentlig for? Mange ved det, idet manden bag PH-lamperne er en meget kendt mand. Hans navn var Poul Henningsen, og deraf kommer navnet til lamperne, PH-lamperne.

Poul Henningsen var københavner og blev født i 1894. Hans mor og far var henholdsvis skuespiller og forfatter, så det var ikke mærkeligt, at Poul blev arkitekt, da det kreative lå til familien på flere måder.

I dag er Poul Henningsen kendt for sine lamper, de var ikoniske og kendt som initialerne PH. Når han ikke arbejdede som arkitekt og tegnede lamper, var han kreativ på andre måder. Han gik begge forældrenes fodspor og blev både revyforfatter og filminstruktør.

Fra idé til virkelighed

Poul Henningsen havde sine egne holdninger og værdier, og når han tegnede i sin tegnestue, hvor han sad sammen med Hans Hansen og Mogens Voltelen, og sammen arbejdede de på tegningerne af PH-lamperne.

Poul Henningsen var ikke begejstret for de elektriske pærer, fordi de kastede et helt umuligt lys, som enten var for skarpt eller og tager skærmene alt lyset. Det var et stort problem, og det ønskede han at løse.

Derfor designede han lamper og lampeskærme, som kunne lyse rummet op – uden at blænde. På den måde opstod idéen til den første PH-lampe. Den klassiske lampe med tre skærme, som fordeler lyset godt ud i rummet, og som ikke blænder.

Herefter blev han ved med at udvikle, og han har gjort det med succes hele vejen igennem.

Den første produktion

Poul Henningsen havde i flere år siddet i tegnestuen med sine to kammerater, hvor de har tegnet og tegnet. En dag fik Poul Henningsen underskrevet et rigtig godt samarbejde med Louis Poulsen. Det var i år 1925, og her blev den første PH-lampe produceret og designet.

Den berømte lampe – den med de tre skærme – blev vildt populær og berømt, og kunne findes i de fleste hjem, og succesen varede resten af Poul Hennings karriere.

Igennem tiden til 1958 nåede Poul Henningsen, at designe rigtig mange forskellige PH-lamper – indtil en dag, hvor han fik idéen til den, også berømte lampe – Koglen.

Poul Henningsen døde som 72 årig i 1967 – heldigvis er han stadig kendt, og hans lamper produceres og udvikles stadig.

PH-lamper i flere afskygninger

Poul Hennings lamper er forskellige, men ligner alligevel meget hinanden, på hver sin karakteristiske måde. Kvaliteten er virkelig god, og man er ikke i tvivl, når man kigger på PH-lampernes designs.

Lampernes fantastiske design og kvalitet, har gjort dem så populære i Danmark, men er med tiden også blevet et internationalt designikon. PH-lamperne er genkendelige, også selvom de findes i rigtig mange størrelser, farver og variationer.

PH-lamperne findes bl.a. som bordlampe, væglampe, gulvlampe, pendel lampe og standerlampe.

Den sidst nye

Poul Henningsen bliver ofte fejret – også hans designs. Sidste år, 2014, ville han være blevet 120 år gammel, og det valgte Louis Poulsen at fejre, ved at lancere en ny PH-lampe.

Lampen hedder PH 3½-3 pendel. Det er en lampe, som er baseret på nogle af hans originale skitser. Poul Henningsen nåede at designe rigtig mange lamper igennem tiden, men ikke alle blev lanceret og produceret.

Louis Poulsen står i dag for PH-lamper og de andre værker af Poul Henningsen, og derved har de hans skitser.

Denne PH 3½-3pendel er en skitse fra sidst i 1920’erne og begyndelsen af 30’erne. Det var især her, Poul Henningsen designede PH-lamper i flere afskygninger.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
90%
2.58 km/h
14.95
11.35
lør
16.25
12.23
søn
18.29
12.08
man