Online apoteker kæmper en hård kamp

Det er ikke let at være et online apotek i dagens Danmark. Apotekerbranchen har gennem mange år været præget af lokale, fysiske apoteker. Med den nye apotekerlov fra 2015 blev der åbnet for, at apoteker kan åbne filialer på andre lokationer og i andre byområder. Dette gav anledning til, at der siden loven er blevet åbnet mere end 100 apoteker rundt om i landet.

Selv om der gennem den nye apotekerlov er kommet mere konkurrence på markedet, er markedet stadig ikke helt gearet til nethandel. Online handel af apotekervarer bliver dog begrænset af den danske lovgivning. Der sker derfor en skævvridning i forhold til hele konkurrencesituationen på det danske marked.

Tager kampen op

Online apotek tager kampen op

Webapoteket.dk, som er Danmarks første online apotek, har dog valgt at tage kampen op. For dem er det vigtigt, at der bliver lige vilkår for alle apoteker, hvad enten de er online eller en fysisk forretning.

Skævvridningen af konkurrencen har også ført til, at udenlandske, online apoteker har fået indtaget noget af det danske marked. I udlandet er der nemlig ikke helt de samme krav til patientsikkerhed, som vi har her i Danmark. De udenlandske online apoteker sælger nemlig receptpligtig medicin uden en recept fra kundens læge.

At købe medicin via udenlandske online apoteker er dog problematisk og kan være skadeligt for de personer, der benytter sig af muligheden. Dette understreger blot nødvendigheden af, at have online apoteker på det danske marked, som overholder den danske lovgivning.

Det er dette, som Webapoteket.dk kæmper for: at kunne sælge de samme varer og samme medicin som i de fysiske apoteker, hvor kunden stadig kan få vejledning og råd. Derudover giver et online apotek én ekstra fordel, som man ikke kan få hos fysiske apoteker: høj diskretion. Der er ingen andre, der kan følge med i, hvad du køber online.

FDIH støtter op

Foreningen for Danske Internet Handel (FDIH) støtter op om Webapoteket.dk og deres kamp mod et gammeldags system. FDIH kæmper for bedre vilkår til internetbaserede forretninger samt at styrke internethandlen i Danmark.

At FDIH støtter op om Webapoteket.dk understreger problematikken i apotekerbranchen, hvor der ikke er helt lige vilkår for online og fysiske apoteker.

Online apotek gennem mange år

Online Apotek gennem mange år

Webapoteket.dk blev oprettet allerede 4 år inden den nye apotekerlov, der i øvrigt foreskrev, at der skulle sigtes efter at åbne op mod to selvstændige online apoteker. Grundet Webapoteket.dk’s ’lange’ historie, kom det derfor heller ikke som en overraskelse, at Trine Persson blev udnævnt som Danmarks første onlineapoteker i starten af 2017. Med denne titel er hun bevilliget online apoteksdrift af Lægemiddelstyrelsen.

Selvom Webapoteket.dk gennem mange år har været det eneste online apotek, begynder der at komme nye spillere på markedet. Dette er en naturlig udvikling – og en del af den nye apotekerlov fra 2015. I mange år har apotekerne været begunstiget af, at der ikke har været hård konkurrence blandt apotekerne, og der har været en gensidig respekt mellem apotekerne.

Den nye apotekerlov har dog til formål at gøre markedet mere konkurrencepræget. Dette er til fordel for forbrugerne, da øget konkurrence også betyder øget priskonkurrence samt en forventning om bedre og hurtigere service.

Som online apotek har man dog en klar fordel idet, kunderne ikke oplever, at de skal stå i kø. De kan i stedet – i ro og mag – bestille deres varer hjemmefra, og få det leveret ved døren få dage efter.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
3
7º - -1º
93%
3.97 km/h
5.94
1.14
man
8.37
0.13
tirs
8.76
3.89
ons