Økonomisk uafhængighed – Sådan når du det inden pension

Vi vil alle gerne være økonomisk uafhængige, når vi går på pension – og det kan faktisk nemt lade sig gøre.

Det handler blot om at sætte en lille smule til side hver eneste måned og så lade renters rente udøve deres magt.

Tricket er ikke at undlade at købe en kop kaffe hver dag – den slags småtterier kræver megen energi fra din side og din besparelse set over et helt liv er særdeles begrænset.

I stedet for bør du allerede tidligt i dit liv sætte en del af din løn til side og investere dem i aktier. Det er et af de primære råd i bogen ”Din økonomi” af de to professorer i økonomi Michael Møller og Niels Christian Nielsen.

Nemt 3-5 % i rente på aktier

Ved at sætte en løbende opsparing i aktier får du – set over en 10-årig periode – nemt 3-5 % hvert eneste år ved blot at sætte i markedet.

I stedet for at handle frem og tilbage hele tiden, hvilket er dyrt i handelsomkostninger, bør du blot købe aktier i en større portefølje af selskaber og så lade dem stå. Du spiller med markedet og din portefølje vil altid stige, når du ser på det over en længere periode.

Sætter du pengene ind for at trække dem ud fra aktierne et år senere er et bredt udsnit af markedet ikke nødvendigvis den bedste løsning – men skal du spare op til pensionen er taktikken svær at slå.

Sætter du 100.000 kroner i aktier, når du er 30 år, og får du 3 % i rente på dine aktier hvert eneste år, vil du have næsten 200.000 kroner efter 21 år.

Hvis vi i stedet regner ud fra en rente på 6 % vil du efter de 20 år have vel over 300.000 kroner stående.

Det er næppe svært for dig, hvis du lige nu har en fuldtidsstilling, blot at sætte 1.000 kroner af om måneden. Måske endda 2.000 kroner. Set over et helt liv bliver det til en stor formue på flere millioner, hvis du starter tidligt.

Så kan du for alvor nyde tilværelsen som pensionist, når du først kommer så langt.

Sæt 10 % af hver måned

Den amerikanske finansguru Tony Robbins er i 2014 udkommet med en bog, der hedder ”Money – Master the Game”.

Heri nævnes en metode til løbende at spare op, uden du mærker til det.

Uanset om du arbejder som advokat (som typisk betales vel over 50.000 kroner om måneden) eller fysioterapeut (som næppe ligger på 2/3 af det) bør du sætte 10 % af dine midler væk hver måned efter SKAT.

Opfat blot de 10 % som en ekstra skat. Se det ikke som noget, du tager væk fra din formue, men se det som en skat som alle andre. Så tænker du nemlig ikke videre over det og på den måde sparer du over et helt liv en stor sum op.

Og husk, næste gang du læser et afsnit af Penge og Privatøkonomi, at vinderne på aktiemarkedet oftest er dem der blot lader stå og hiver pengene ud igen efter 20 år – og ikke dem, der handler hver gang vinden blæser og derved betaler de handelsomkostninger bankerne lever af..

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
90%
2.58 km/h
14.95
11.35
lør
16.25
12.23
søn
18.29
12.08
man