EU sælger ud af kornlagrene

De globale kornpriser er lige nu i frit fald – og det skyldes, at EU som stormagt har valgt at sælge lidt ud af de massive kornlagre, der skal sikre høsten mange år fremover, hvis importen af hvede m.v. stopper den ene dag til den anden.

Dette er anden gang i løbet af blot et par år at kornpriser har taget et alvorligt dyk til skade for landmænd i hele Europa. I 2014 skete det samme, da Kina valgte at sælge ud af deres midlertidige kornlagre. Formålet var dengang at dæmpe landets inflation og de stigende fødevarepriser – for Europa handler det nærmere om, at kornlagrene nu er større end der er behov for og at det rationelle valg derfor er at skære ned.

Sidste år var Kazakthstans høst også med til at få kornpriserne over hele verden til at falde. Meget kender du sikkert ikke til det centralasiatiske land, men det er faktisk den største afgrødeproducent i området.

Spekuleres over korn i hele verden

Når kornpriserne først falder bliver dette oftest modsvaret af en stigning umiddelbart efter, der jævner kurven ud.

Stigningen bliver blandt andet drevet af spekulanter. Kornpriserne er kendt for at være relativt ustabile og falder de efterfølges det oftest af et opsving. Undertiden ædes opsvinget af spekulanter, men går du ind på det rigtige tidspunkt med din investering (og, lige så hurtigt, trækker du dig ud i tide) er det muligt at opnå et udmærket afkast over en kortere periode.

Som med al anden råvare-handel er kornpriser dog, også efter et umiddelbart dyk, forbundet med en væsentlig risiko for at tabe flere penge end du tjener. For at en skal vinde skal en anden tabe på det marked, ligesom tilfældet er med aktier.

Især risikoen for at et land op- eller nedjusterer deres kornproduktion. Som følge af urolighederne i Syrien har valget for nyligt valgt at nedjustere deres forventede eksport med 18 % – for et af de lande i Mellemøsten der producerer mest korn til resten af verden er det en ikke uvæsentlig nedjustering.

Kan bevæge sig 10 % op og ned på en dag

Hvor aktier sjældent bevæger sig mere end et par procent op per dag er markedet for råvarer kendt for at kunne svinge op imod 5-10 % på en enkelt dag.

Det kan være en chance såvel som en risiko for den enkelte – det er Ole Sloth Hansen, råvarestrateg hos danske Saxo Bank inde på i denne artikel fra Business.dk.

Her anbefaler Ole Hansen, at man som privat investor kender ens tabsgrænse og fastsætter ens investeringer herefter. Med andre ord skal man sørge for ikke at sætte flere penge i råvarer, end man faktisk kan kapere også at tabe.

For markedet kan gå rigtigt hurtigt op og ned – og køber du især put-optioner er det muligt at miste (og tjente) store summer på forholdsvis kort tid.

Ole Hansen anbefaler nye investorer ikke at investere maksimalt 5 % af deres portefølje i råvaremarkedet for på denne måde at lære det at kende inden større investeringer foretages.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Broken Clouds
8
10º - 8º
87%
6.21 km/h
11.66
7.41
lør
13.09
8.01
søn
10.98
6.14
man