Alt du skal vide om trykmetoder

Der findes mange forskellige trykmetoder, der hver især har nogle fordele. Der er forskellige ting, der spiller ind, når man skal vælge hvilken trykmetoder, man skal bruge til virksomhedens trykopgaver. For nogle virksomheder handler det mest om prisen, mens det for andre handler mere om kvalitet eller leveringstid.

Nogle gange kan man dog være tvunget til at vælge en form for trykmetode, da det kan være, at det lige præcis er den metode, der passer til det materiale, som virksomheden skal havet trykt. Det kan altså både afhænge af hvorvidt materialet er småt eller højt eller hvor mange forskellige varianter, der skal trykkes.

Trykkerierne rundt omkring i landet arbejder med flere forskellige trykmetoder, men de mest brugte er offsetryk, digitaltryk og puljetryk.

Offsettryk

Offsettryk er en form for plantryk, og er udviklet fra litografien. Denne trykmetode er nemlig baseret på det litografiske princip, hvilket vil sige, at den fede trykfarve skyr vand.

I forbindelse med offsettryk er selve trykelementet en plade, som oftest er lavet af aluminium. Så kan den nemlig let gøres våd, idet overfladen er kornet. Aluminiumspladen er dækket med en lysfølsom polymer.

Når der skal opstartes offsettryk, er omkostningerne typisk høje, mens den efterfølgende pris pr. styk bliver lavere. Samlet set er offsettryk den billigste trykmetode, når der arbejdes med højere materiale. Der er desuden også garanti for en god trykkvalitet.

Materialet tørrer hurtigt efter offsettryk, hvilket er med til at gøre leveringstiden kortere. Faktisk kan materiale, der trykkes med denne trykmetode oftest leveres allerede to dage efter, at processen er igangsat. Det afhænger dog af hvilket produkt, der skal trykkes. Løsblade leveres for eksempel hurtigere end kataloger.

Digitaltryk

Hvis produktet der skal sendes til tryk er små oplag i mange forskellige varianter, er digitaltryk ofte den billigste løsning. Her er omkostningerne ved opstart nemlig lave, mens den efterfølgende pris pr. styk bliver højere.

Når man arbejder med digitaltryk har man desuden mulighed for at lave det såkaldte variabelt tryk. Det betyder, at man kan lave hvert enkelt tryk unikt. Derfor bruges det især til forsendelser, da navne og adresser på de forskellige produkter skal variere. Digitaltryk bruges derfor ofte, når forsendelserne skal segmenteres i særlige målgrupper.

Leveringstiden ved digitaltryk kommer igen an på produktet. Små opgaver kan leveres hurtigt og ofte fra dag til dag, mens større og mere avancerede opgaver ofte gør leveringstiden længere.

Digitaltryk er at foretrække, hvis man ønsker en forholdsvis billig metode, som også er effektiv, fleksibel og af høj kvalitet. Man bør også vælge digitaltryk, hvis det er vigtigt, at leveringstiden er forholdsvis lav.

Puljetryk

Puljetryk produceres som offsettryk med en høj hastighed. Omkostningerne ved både opstart og efterfølgende ligger på et middelniveau. Puljetryk er en trykmetode, der giver muligheden for at trykke flere opgaver på samme tid. På den måde bliver hastigheden højere, og dermed bliver prisen også mindre.

Ved puljetryk samler trykkerierne desuden typisk flere opgaver fra forskellige kunder på et ark, og på den måde deles startomkostninger mellem de forskellige kunder. En god kundevolumen er altså forudsætningen for, at startomkostningerne ved puljetryk metoden forbliver forholdsvis lav.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
86%
2.18 km/h
15.34
11.61
lør
16.02
11.2
søn
16.77
12.02
man