I Danmark har vi ophavsretten, der skal sikre at den der har fundet på et værk også har mulighed for at tjene penge på det, hvis det bruges af andre.
Formålet er at gøre det attraktivt at lave kunst som musik, film, møbler, malerier og meget mere. Lavede du et værk, alle uden konsekvenser kunne stjæle, ville det ikke kunne lade sig gøre for dig at leve af det.
Ophavsretten er derved en nødvendig hjørnesten i vores samfund. I dag bliver et værk først givet fri 70 år efter at ophavsmanden er død. Det betyder, at vi gerne må kopiere hvad H.C. Andersen skrev for 150 år siden, mens John Lennons tekster efter dansk ret ikke må kopieres.
Men en ”engelsk finte” er med til at presse især de danske møbelproducenter.
Danske personer opretter et firma i England, hvor møbler ikke er omfattet af ophavsretten. Du kan lave musik og film i England og være beskyttet, men af en eller anden årsag er møbler ikke omfattet. Heller ikke møbler skabt i andre lande. Derfor kan danske personer etableret som engelsk selskab ganske lovligt kopiere designermøbler og designerlamper fra fx PH, Verpan, Le Klint og mange flere.
Ganske lovligt.
Og naturligvis til stor skade for de danske producenter.
Danskere kan også – igen ganske lovligt – købe møblerne i England og derved omgå den danske ophavsret. Den designerlampe fra PH eller AJ, der i Danmark koster 50.000 kroner, kan købes i en kopi for 5.000 kroner i England. PH tjener intet og pengene ryger ud af Danmark, men til gengæld får den enkelte dansker fingrene i billige designermøbler, der ligner originalerne 95 %.
De senere år har kopi-virksomhederne haft vind i sejlene.
Det skyldes blandt andet krisen, der har gjort det attraktivt at tage en billig genvej, for de der ønskede designerlamper i stuen. Når jobbet er væk og det er svært at finde et nyt, er det også svært at finde pengene til en original designerampe – og så er det nemt at ”snyde på vægten” og blot importere i England i stedet.
Kopiproducenterne selv har ikke dårlig samvittighed.
”Vi gør, at lækkert design ikke kun er for de rige. Desuden tvinger vi producenterne til at være mere innovative” siger Jacob Kristensen, der selv er en af de, der har oprettet et engelsk firma og kopierer dansk design for til sidst at faldbyde produkterne til danske forbrugere.
Hvis du nu sidder – på trods af, at du giver de danske virksomheder og vores kulturarv svære vilkår – overvejer at købe dine næste møbler i England er der flere ting, du bør være opmærksom på.
Det er dyrt at returnere dårlige kopier over på den anden side af vandet, der er intet klagenævn i Europa som Forbrugerklagenævnet i Danmark, din returret er kun 7 dage – og spørger du de danske producenter og ophavsretshavere snylter du på andres arbejde og gør det svært at drive forretning i Danmark.
Hvad der er lovligt er ikke altid den bedste idé – det er kopimøbler et godt eksempel på.