Busturen som det grønne alternativ

Siden 70’erne har ferieindustrien været i et kæmpe boom – danskerne er som aldrig før rejst sydpå med flyveren, først til grisefest på Mallorca og siden på storbyferier, solferier og oplevelsesferier over hele verden. Med denne voldsomme udrejsetrang, som det ikke kun er danskerne, der besidder, men også vores vestlige naboer, har antallet af flyselskaber og flyrejsemuligheder også vokset sig kæmpestort. Men siden 00’erne er der kommet mere og mere fokus på vores CO2-fodspor her i livet – og i den forbindelse er busturen, som det grønne alternativ til flyrejsen, blevet mere almindelig igen.

Ikke kun grønnere at vælge bustur over fly

Det er ikke kun et grønnere valg at tage med bussen sydpå. Det er som regel også billigere. For selvom flybilletter ved første øjekast ser både billige og attraktive ud, så ender flyrejsen som regel op i en ret høj pris, når afgifter og prisen for bagagen er lagt oveni. Rejser man med bussen på ferie, er prisen gennemsigtig fra start.

Private busselskaber har da også efterhånden gjort så meget ud af deres busser, at de også er mere komfortable end de små flysæder i ruteflyveren. Der er heller ikke helt så meget turbulens på busturen, som der er i flere kilometers højde. Og selvom det er fascinerende at kigge ned på jorden under sig fra flyvemaskinen, går man glip af en hel del spændende udsigter langs de sydeuropæiske motorveje.

Det er nemlig kun den danske motorvej, der er så præget af grønbrun markudsigt, som den er – rejser man gennem Tyskland, Italien og Spanien med bussen, vil man få fornøjelsen af bjergudsigt og helt anderledes landskaber, end vi er vant til herhjemme.

På familieferie med bus til Sydeuropa

Når familien skal på den årlige sommerferie til Italien eller Spanien, som er to af de mest populære destinationer for danske familieferier, falder valget ofte på flyvemaskinen. Grunden er ofte, at det tager for lang tid at køre med bussen hele vejen. Men er man mange, der skal afsted sammen, fx flere familier, der rejser sammen, fordi de har jævnaldrende børn, kan en bustur være langt nemmere og mere behagelig.

Tænker man på den kæmpestore lufthavn, kufferter der skal tætpakkes og vejes, dyr lufthavnsmad og ringe plads på de små sæder i luften, så vil man måske alligevel komme i tanker om, at det faktisk ikke er særlig komfortabelt eller tidsbesparende at rejse med ruteflyveren på ferie. Og det kan gå to veje med børnene – enten elsker de det, eller også hader de det og skriger hele vejen.

Når tidsforbruget på at pakke, veje og ompakke kufferter, indregistrere klapvogne, finde lejebil i destinationslufthavnen, prisen på dyr lufthavnsmad, pladsmangel i flyveren, ventetid i lufthavnen og meget andet er regnet ind, blegner tidsbesparelsen ved at vælge lufthavnen frem for busselskabet en hel del.

En stigende tendens til at vælge den grønnere bustur

Selvom bustur ikke er for alle, ses der alligevel en stigende tendens til at vælge den grønnere bustur frem for flyrejsen. Fordelene er da også til at få øje på, og den største ulempe ved at vælge busrejsen er fortsat tidsforbruget. Men som vi allerede har belyst, er der altså en del fordele, som opvejer ulempen med tiden en hel del. Selv med en grøn tankegang og et hensyn til sin pengepung skal man altså ikke frygte at blive alene på busrejsen.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
15º - 10º
86%
2.18 km/h
15.34
11.61
lør
16.02
11.2
søn
16.77
12.02
man