Arbejdsmæssigt udlandseventyr? Mange danskere tager arbejde i Norge

Artiklen indeholder reklamelinks

Særligt mens man er ung, har mange mennesker en drøm om at kigge ud over landets grænser for at få et udlandseventyr. Man kan snakke andre sprog, og man kan få en anden kultur ind under huden. Nogle vil gerne meget langt væk, andre kigger noget kortere, nemlig til vores naboland Norge.

Norge er et populært land at finde arbejde i, og for mange handler det netop om, at det ikke er alt for langt fra Danmark. Det gælder både rent geografisk, men det gælder også kulturmæssigt og ikke mindst sprogmæssigt.

Dansk og norsk er så tæt på hinanden, at mange vil have en grundlæggende forståelse for sproget fra det øjeblik, man sætter foden i Norge, og mange vil hurtigt kunne lære det, de mangler. Det er rart og trygt for danskerne, men det gør også danskerne til populære ansatte sammenlignet med mange andre udlændinge, fordi tilvænningen til arbejdsmarkedet og sproget er så beskeden.

Kulturen i Norge minder også om den danske, selvom der altså er forskelle, og derfor falder danskere ofte relativt hurtigt til på de arbejdspladser i Norge, de ender på.

Vikariater kan være vejen

Arbejd som vikar i Norge

Hvis man ikke ønsker den permanente tilværelse i Norge, eller andre steder i udlandet for den sags skyld, kan det være en god ide at gå efter vikariater. Dem er der heldigvis også en del af i Norge, og her har man fordelen som dansker i forhold til andre udlændinge.

Netop fordi sproget er så tæt på hinanden, og at kulturen også er det, skal norske arbejdsgivere ikke bekymre sig (så meget) om sproget, som hvis der eksempelvis var tale om en spanier eller græker.

Der findes en række forskellige stillinger og vikariater i tidsbegrænsede rammer, som er oplagte at kigge efter. Den naturlige bagkant, der er i denne type stillinger, gør det bekvemt at planlægge sit ophold i Norge, og det er lettere for arbejdsgiverne at ansætte danskere, som de godt ved ikke kommer til at blive i mange år.

Tør man kaste sig ud i det norske, kan man søge på sådan noget som ’sykepleievikar’, ’barnehagelærere’ eller ’kontormedarbeider’, og der er selvfølgelig også andre. Det kan være en god øvelse i det norske sprog, inden man tager derop.

God ballast for fremtiden

Dette er særligt aktuelt for de yngre mennesker, der gerne vil afsted og arbejde i udlandet, men det giver god mening at prøve et udlandseventyr – også når det kommer til karrieren. En ting er den personlige udvikling ved lang tid udenlands, men jobmæssigt kan det også give noget.

Arbejdsgivere har nemlig tendens til godt at kunne lide aspiranter, som har erfaring af en eller anden art fra udlandet. Det sender nemlig et godt signal om, at man er en selvstændig og robust person, som kan klare sig andre steder i verden.

Også selvom erfaringen ikke kan oversættes 1 til 1 til det arbejde, man står over for efterfølgende og gerne vil have, fortæller det noget godt om ens karakter, som mange arbejdsgivere godt kan lide og sætter pris på.

Derfor kan det faktisk være godt for karrieren at have erfaring fra udlandet.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
3
7º - -1º
93%
3.97 km/h
5.94
1.14
man
8.37
0.13
tirs
8.76
3.89
ons